Jong Spanje neemt laat afstand van Noren

15 juni 2013, 19:25   Bijgewerkt: 15 juni 2013, 20:43

Jong Spanje heeft zich geplaatst voor de finale van het EK in Israël. De titelhouder was zaterdag in de halve eindstrijd tegen Jong Noorwegen voor de pauze heer en meester. In de tweede helft was de concentratie echter weg, waardoor het lang spannend bleef in Netanya. Maar in de slotfase liepen de Spaanse talenten alsnog uit: 3-0. In de finale is Jong Oranje of Jong Italië de tegenstander.

Noorwegen werd in de poule knap tweede achter Italië - boven gastland Israël en Engeland - maar werd voor rust overlopen door Spanje. De Zuid-Europeanen konden naar hartenlust combineren en kregen aan de hand van 'Golden Boy' Isco, vorig seizoen uitgeroepen tot grootste talent van Spanje, goede kansen.

Zo schoot Isco zelf in de openingsfase net naast en even later stuitte hij op keeper Orjan Haskjold Nyland. De sluitpost van Molde FK ontpopte zich langzaam maar zeker tot grootste plaaggeest van de Spanjaarden, met een aantal goede reddingen. Maar op slag van rust moest Nyland zich dan toch gewonnen geven.

In de tweede helft leken de Spanjaarden hun creativiteit - of de Noren hun ontzag - in de kleedkamer te hebben achtergelaten. Noorwegen was stukken vaker op de vijandelijke helft te vinden en kreeg ook mogelijkheden voor de 1-1. Eén van de beste was in de 52ste minuut voor Markus Henriksen. De middenvelder van AZ schoot vanaf de rand van 'de zestien', via een Spaans hoofd, maar net over.

Noorwegen, met ook Marcus Pedersen (Vitesse) in de basis en Harmeet Singh (Feyenoord) op de bank, was in de slotfase opnieuw dicht bij de gelijkmaker. Uit een vrije trap kreeg Stefan Strandberg de bal plotseling voor de voeten, maar van dichtbij vuurde hij over. Een dure misser, helemaal omdat het niet veel later aan de andere kant wel raak was. Isco punterde fraai de 2-0 in de bovenhoek. Diep in de extra tijd tekende topscorer Alvaro Morata, vrijwel vanaf de achterlijn, ook nog voor de 3-0.