Oranje Leeuwinnen roemloos uitgeschakeld

17 juli 2013, 19:50   Bijgewerkt: 17 juli 2013, 22:43

Het Nederlands dameselftal heeft de fraaie halvefinaleplaats van het EK van 2009 geen mooi vervolg kunnen geven. De Oranje Leeuwinnen verloren woensdag hun laatste groepsduel met 1-0 van IJsland en moeten daardoor de Europese titelstrijd in Zweden, zonder ook maar één goal te hebben gemaakt, verlaten.

De verwachtingen voor het EK waren hooggespannen. Het optimisme werd alleen maar verder gevoed met zeges op Noord-Ierland en Australië in de voorbereiding. Nou is Noord-Ierland niet direct een wereldploeg, maar dat is Australië zeker wel. De Socceroos zijn de nummer tien van de wereld, maar werden met 3-1 verslagen.

Een 0-0 gelijkspel tegen titelverdediger Duitsland in de openingswedstrijd van het evenement in Zweden gaf aan dat de hoge verwachtingen terecht waren, en het wel eens een heel mooie zomer kon worden voor de Oranje Leeuwinnen. Een nederlaag tegen Noorwegen (0-1) zorgde er echter voor dat alles anders werd.

Nederland had het niet meer in eigen hand, maar kreeg maandag hulp uit onverwachte hoek. Doordat Denemarken en Finland elkaar op 1-1 hielden, konden onze landgenotes als één van de twee beste nummers drie, samen met de top-twee van de drie poules, door bekeren naar de laatste acht. Er hoefde 'alleen maar' gewonnen te worden van IJsland. Dat klinkt echter makkelijker dan het is.

De IJslanders staan immers maar één plekje onder de Oranje Leeuwinnen op de FIFA-ranglijst, vijftiende om veertiende, en staan bekend als een stugge ploeg. Dat bleek ook tegen Nederland. Onze landgenotes probeerden het wel, maar ze wisten de Noord-Europese defensie niet te kraken. Lieke Martens was het dichtst bij, maar haar pegel van afstand belandde, via de IJslandse doelvrouw, op de lat.

Kort daarvoor had IJsland aan de andere kant op de paal geschoten. Maar na een half uur konden de IJslandse vrouwen dan toch juichen. Dagny Brynjarsdottir kopte volledig ongedekt raak: 0-1. Ondanks de goede bedoelingen van Oranje bleef het daarbij. IJsland gaat daardoor als één van de twee beste nummers drie naar de kwartfinale, samen met Noorwegen en Duitsland. De Noren stelden poulewinst veilig met een 1-0 zege op de Duitsers, dankzij een fraai schot van Ingvild Isaksen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen