Nederlanders in Serie A, een moeizaam huwelijk

Ger
18 juli 2013, 11:45   Bijgewerkt: 18 juli 2013, 18:51

Kevin Strootman gaat zijn geluk de komende jaren beproeven bij AS Roma. De 23-jarige middenvelder is daarmee voorlopig de laatste speler in een lange rij Nederlanders in de Serie A. De voorbije seizoenen was die combinatie lang niet altijd een garantie voor succes. Diverse landgenoten die de afgelopen vier jaar kozen voor een transfer naar een Italiaanse werkgever, vertrokken uiteindelijk met de staart tussen de benen.

Over het avontuur van Wesley Sneijder bij Internazionale kan moeiteloos een smakelijke bestseller worden geschreven. De spelmaker werd in 2009 op aanraden van trainer José Mourinho overgenomen van Real Madrid, waar hij geen onbetwiste basisspeler was. Sneijder groeide in Milaan onmiddellijk uit tot een onmisbare schakel. Met Inter veroverde hij in zijn eerste seizoen de treble door de Coppa Italia, de Scudetto en de Champions League aan de prijzenkast toe te voegen. Na het vertrek van Mourinho begon de schier onaantastbare positie van Sneijder langzaam af te brokkelen. Uiteindelijk kwam de Utrechter volledig op een zijspoor terecht omdat hij geen krabbel wilde zetten onder een verlaagde aanbieding. Een transfer naar Galatasaray bracht uitkomst, maar zijn oude vorm heeft Sneijder nog altijd niet hervonden. Voor Van Gaal zelfs een reden om de middenvelder de aanvoerdersband van Oranje te ontnemen.

Het avontuur van Klaas-Jan Huntelaar in de Italiaanse modestad bleef ook al beperkt tot één seizoen. De spits voegde zich in 2009 bij de selectie van AC Milan, nadat hij slechts een half jaar bij Real Madrid had doorgebracht. Evenals in Estadio Santiago Bernabéu veroverde Huntelaar ook bij de Rossoneri geen vaste basisplaats. Door zijn tegenvallende prestaties werd hij zelfs genomineerd voor de verfoeide Bidone d'Oro - Italiaans voor Gouden Vuilnisbak - een verkiezing voor de slechtste speler uit de Serie A. Na een jaar moest Huntelaar door de komst van concurrent Zlatan Ibrahimovic min of meer gedwongen vertrekken bij Milan. De Achterhoeker ging een verbintenis aan met de Duitse subtopper Schalke 04, waar hij beter op zijn plaats bleek. Huntelaar liet zich dit jaar al ontvallen zijn loopbaan mogelijk af te sluiten bij de equipe uit Gelsenkirchen.

Voor Urby Emanuelson begon zijn dienstverband bij Milan in januari 2011. De van Ajax overgekomen linkspoot werd door de buitenwacht gezien als een aanwinst voor de breedte, maar hij kreeg in de daarop volgende maanden verrassend veel speelminuten. In zijn tweede volledige seizoen in Italië belandde de Amsterdammer toch op de bank. Mede vanwege zijn gebrek aan speelminuten werd hij door bondscoach Van Gaal niet meer opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. Het afgelopen half jaar zocht Emanuelson op huurbasis zijn heil bij Fulham, waar hij op het vertrouwen van trainer Martin Jol kon rekenen. Zijn rol bij Milan lijkt inmiddels uitgespeeld. Vice-voorzitter Adriano Galliani heeft al laten weten dat Emanuelson weg mag als een geïnteresseerde club met een aantrekkelijke aanbieding op de proppen komt.

{image[282041][left-half][]}Nigel de Jong heeft zijn eerste seizoen bij Milan net achter de rug. De middenvelder werd in 2012 overgenomen van Manchester City, waar hij door de hevige concurrentie buiten de boot was gevallen. In San Siro kon De Jong wel op een flinke portie speelminuten rekenen. De oud-Ajacied reikte tot twaalf wedstrijden in de Serie A, waarin hij één keer doel trof. In december sloeg het noodlot echter toe voor De Jong; tijdens het competitieduel met Torino viel hij uit met een zware blessure. Na medisch onderzoek werd duidelijk dat de middenvelder zijn linkerachillespees had afgescheurd. Door de lange revalidatieperiode was hij de rest van de voetbaljaargang uit de roulatie. De Jong heeft zich in de voorbereiding op het nieuwe seizoen inmiddels weer aangesloten bij de selectie van Milan.

Ronduit dramatisch was het dienstverband van Eljero Elia bij Juventus. De vleugelspeler werd in 2011 voor een afkoopsom van tien miljoen euro overgenomen van Hamburger SV, maar in Turijn verbleef hij vrijwel uitsluitend op de tribune. Zijn debuut voor de Oude Dame was veelzeggend; Elia mocht in de basis beginnen tegen Catania, maar werd halverwege alweer gewisseld. Trainer Antonio Conte zou de rest van het seizoen in de Serie A nog maar drie keer een beroep doen op de aanvaller. Na het verloren jaar bij Juventus kreeg Elia een nieuwe kans bij Werder Bremen, maar ook in het Weserstadion bleef hij kwakkelen. Eind april werd de oud-speler van ADO Den Haag en FC Twente zelfs geschorst wegens wangedrag. Samen met ploegmaat Marko Arnautovic was Elia om drie uur 's nachts aangehouden na een forse snelheidsovertreding op de Duitse snelweg.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen