Europa League binnen bereik voor AZ na zege

22 augustus 2013, 20:18

AZ heeft donderdag uitstekende zaken gedaan in de play-offs van de Europa League. De Alkmaarders wonnen de heenwedstrijd op bezoek bij het Griekse Atromitos met 3-1 en kunnen het karwei volgende week in Alkmaar afmaken.

AZ-trainer Gertjan Verbeek liet daags voor de wedstrijd weten in de Grieken een geduchte tegenstander te zien en de oefenmeester kreeg gelijk. Atromitos speelde alleraardigst en had misschien wel meer verdiend.

Twee IJslanders bezorgden AZ echter een uitstekende uitgangspositie voor het bereiken van de groepsfase van de Europa League. In de 51ste minuut opende Gudmundsson de score op aangeven van Gudelj. Zijn landgenoot Johannsson verdubbelde de voorsprong een kwartier later na een vlotte uitbraak. Invaller Willie Overtoom was bij dat doelpunt belangrijk met een knappe assist.

Toch mocht Atromitos weer even hopen nadat de ploeg een minuut na de 2-0 alweer de aansluitingstreffer maakte. Na een overtreding van doelman Esteban mocht Papadopoulos vanaf elf meter aanleggen. Hij benutte de strafschop en gaf daarmee het startsein voor een slotoffensief van de Grieken.

In blessuretijd was het echter AZ dat nog één keer toe sloeg. Gudmundsson was opnieuw de doelpuntenmaker, terwijl Overtoom zijn tweede assist gaf.