Krampachtig AZ door naar groepsfase EL

30 augustus 2013, 11:34   Bijgewerkt: 30 augustus 2013, 12:14

AZ heeft vrijdagochtend de groepsfase van de Europa League bereikt. Na de eerdere 1-3 overwinning in Griekenland dwong de ploeg van Gertjan Verbeek in eigen huis kwalificatie af. Een 0-2 nederlaag werd de Alkmaarders net niet fataal.

De laatste horde op weg naar het hoofdtoernooi vond plaats in twee etappes, aangezien donderdagavond (met een 0-1 tussenstand) een brandje uitbrak in het stadion. Het restant van de wedstrijd (dertig minuten), dat zijn aanvang kende op vrijdagochtend om 11.00 uur, leverde een tweede treffer op voor de Grieken. Op basis van de uitdoelpunten mag AZ niettemin in de groepsfase uitkomen.

Verbeek gaf voorafgaand aan het restant van de wedstrijd aan dat hij een iets intensievere warming-up deed met zijn ploeg, alvorens AZ het laatste half uur van dit duel in ging. De spelers konden hun krachten uiteraard verpakken in dertig minuten, in plaats van de normale negentig minuten. Toch begon het het restant van de wedstrijd wat afwachtend. Je zou denken dat het tempo het hele half uur immens hoog zou liggen, omdat de spelers hun krachten minder hoefden te sparen. Dit leek in het begin nog niet geval te zijn, maar daarna zou de wedstrijd, ook door toedoen van de Grieken, ontbranden.

AZ speelde wat krampachtig: het leek niet zo goed met de ongebruikelijke situatie om te kunnen gaan. De Alkmaarders speelden uiteraard nog met tien man, nadat Markus Henriksen donderdagavond in het eerste duel na één minuut al met rood van het veld mocht vertrekken. De intenties van AZ waren van het begin van het restant duidelijk. De ploeg van Gertjan Verbeek deed er alles aan om geen twee treffers te incasseren, waardoor ze het laatste half uur van de wedstrijd vrij defensief benaderden.

De Alkmaarders kwamen eerst niet veel in problemen, totdat het tweede doelpunt van de Grieken op zeer knullige wijze viel. AZ-doelman Esteban ging hier allesbehalve vrijuit. Thanasis Karagounis wist het rommeldoelpunt op zijn naam te schrijven. Dit bleek een kantelpunt in de wedstrijd, aangezien AZ daarna veel kansen weggaf en zeer onrustig speelde. Dit resulteerde in behoorlijke kansen voor Atromitos.

In de tachtigste minuut werd een voorzet van rechts op een haar na gemist, nadat Esteban weer wat raar uit zijn doel kwam. Vlak hierna belandde een kopbal van Dimitrios Papadopoulos in de handen van Esteban. AZ had het deze fase moeilijk en deed er alles aan om te overleven. In de 83e minuut kregen de Grieken weer een enorme kans. Nadat het gevaar wederom van de rechterkant van Atromitos kwam, prikte een Griekse aanvaller de bal op een haar na voorlangs. In de slotfase moest Esteban nog reddend optreden, toen een hoekschop gevaarlijk werd ingekopt. In het absolute slot ging er nog een gevaarlijke voorzet over alles en iedereen heen in het strafschopgebied van AZ.

AZ wist stand te houden, wat inhoudt dat de Alkmaarders de groepsfase van de Europa League bereikten. Om 13.00 uur zal de loting voor deze poulefase plaatsvinden. Naast AZ is PSV de enige Nederlandse ploeg die ook in de koker zit gedurende die loting.