Voorbeschouwing: tegenstanders in Europa (2)

19 september 2013, 11:30

Ajax, PSV en AZ trappen deze week af in de Europese competities. Ajax opende woensdag het bal in Camp Nou. PSV speelt donderdag thuis tegen Ludogorets, terwijl AZ op bezoek gaat bij Maccabi Haifa. FCUpdate.nl maakt nader kennis met de diverse Europese tegenstanders van de Nederlandse clubs. Met in deel twee: de tegenstanders van PSV en AZ in de Europa League.

PSV wordt in Groep B van de Europa League vergezeld door Dinamo Zagreb (Kroatië), Chernomorets Odessa (Oekraïne) en PFK Ludogorets (Bulgarije). Dinamo Zagreb is zonder twijfel de bekendste tegenstander. Toch moeten Chernomorets en Ludogorets zeker niet worden onderschat door de ploeg van Phillip Cocu.

PSV (Groep B, Europa League)

FC Chernomorets Odessa

FC Chernomorets Odessa was vorig jaar de runner-up in het nationale bekertoernooi in Oekraïne, toen het overigens zesde werd in de competitie. De Oekraïense club kende zijn oorsprong als ‘Dynamo’, maar naar een aantal organisatorische veranderingen kreeg de club meerdere malen een nieuwe naam.

Chernomorets behoort tot de subtop in Oekraïne. In 2010 degradeerde de ploeg naar het tweede niveau, maar het jaar daarop wist de club uit Odessa direct weer te promoveren naar de Oekraïense Premier League. Het Chornomorets Stadium heeft een capaciteit van bijna 35 duizend toeschouwers.

Dinamo Zagreb

PSV treft met Dinamo Zagreb de Kroatische kampioen van de laatste acht (!) jaar. In deze periode wisten de hoofdstedelingen ook vijf keer de Kroatische beker te winnen. Nadat de Kroatische ploeg de afgelopen twee jaar in de Champions League uitkwam, moet de ploeg van trainer Branko Ivankovic nu dus genoegen nemen met een plek in de Europa League, omdat de Modri (de Blauwen) in de play-offs werden uitgeschakeld door Austria Wien uit Oostenrijk.

PFK Ludogorets

Bij de ploeg van trainer Stoycho Stoev staan overigens twee Nederlanders onder contract: oud NEC’er Mitchell Burgzorg en Virgil Misidjan (foto), die vorig seizoen nog bij Willem II onder contract stond.

AZ (Groep L, Europa League)

AZ rekende in de play-offs voor de groepsfase van de Europa League af met Atromitos FC. Dit gebeurde in twee etappes, aangezien de wedstrijd tegen de Grieken onderbroken werd door een brandje in het AFAS Stadion. AZ ontmoet Maccabi Haifa (Israël), Paok Saloniki (Griekenland) en Shakter Karagandy (Kazachstan), waardoor het aantal af te reizen kilometers er voor de Alkmaarders niet om liegt.

Maccabi Haifa

In de Israëlische competitie eindigde Maccabi Haifa vorig seizoen ruim op de tweede plaats, achter Maccabi Tel Aviv, dat ook in de Europa League uitkomt. Maccabi Haifa is duidelijk één van de grootste clubs uit Israël. In 2002 was het bijvoorbeeld de eerste Israëlische ploeg die de groepsfase van de Champions League wist te bereiken, toen het derde werd in de groepsfase. In het seizoen 2009/2010 wisten de Israëliërs dit kunststukje te herhalen, al sloot de formatie uit Israël de poulefase puntloos af.

In de Europa League schopte Maccabi Haifa het in het seizoen 2006/2007 nog tot de laatste zestien. Dit seizoen viert Maccabi Haifa haar honderdjarige bestaan.

PAOK Saloniki

De bekendste naam in de selectie van PAOK is oud-Twente speler Miroslav Stoch. Een opmerkelijk gegeven is dat AZ en PAOK gemeenschappelijk hebben dat beide stadions een keer werden getroffen door brand. Bij AZ gebeurde dat dit seizoen in het duel tegen Atromitos, dat evenals PAOK ook uit Griekenland afkomstig is.

Shakhter Karagandy

Shakhter Karagandy uit Kazachstan was nog dichter bij plaatsing voor de poulefase van de Champions League dan PAOK Saloniki. Ondanks het feit dat AZ groepshoofd is in Groep L, treft de ploeg van Gertjan Verbeek dus niet de minste tegenstanders. Dankzij een doelpunt van Celtic in blessuretijd zagen de Kazachen dat de Schotten zich kwalificeerden voor het kampioenenbal.

Overigens gebeurde voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Celtic wat opmerkelijks bij de Kazachen: er werd een schaap geslacht, waarmee de Kazachse club geluk wou afdwingen. Dit resulteerde toen in een 2-0 overwinning op de Schotse ploeg, maar ook in een reprimande van de UEFA: als de club zich nog een keer schuldig zou maken aan het slachten van schaap, dan zou de bond maatregelen treffen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen