"Nederland is straks van het niveau Luxemburg"

9 oktober 2013 – De KNVB-top vreest dat het Nederlandse voetbal verder zal afglijden. Dat is geheel in tegenstelling tot het beleidsplan van de voetbalbond dat volgend jaar afloopt: daarin werd aansluiting met de Europese topcompetities ten doel gesteld. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen trekt in het jaarverslag van de KNVB aan de bel.

De maatregelen van het kabinet maken het er niet gemakkelijk op, stelt Van Oostveen volgens VI. "Verlenging van de crisisheffing lijkt slechts een kwestie van tijd, als we niet oppassen. Bij het voetbal staat het kapitaal op de werkvloer. Waarom dit toepassen op het voetbal en de clubs, die het toch al zo buitengewoon lastig hebben, terwijl ze er bovendien niet op hebben kunnen anticiperen. Deze maatregel treft het betaalde voetbal onevenredig hard."

Onder andere Ajax en Feyenoord spanden al een rechtszaak aan tegen de staat vanwege de heffing. De clubs moeten extra belasting afdragen over salarissen boven 150.000 euro. Vooral de topclubs zijn daarvan de dupe, juist de clubs die de aansluiting met de Europese top weer moeten vinden. Dat die aansluiting ver weg is, bleek door de Europese uitschakelingen van FC Utrecht, Vitesse en Feyenoord. Zij gingen ten onder tegen clubs uit respectievelijk Luxemburg, Roemenië en Rusland.

“Alles bij elkaar staan we in de internationale concurrentie allang op achterstand”, concludeert Van Oostveen. “Voeg daarbij deze maatregel en onze mooie geschiedenis met al die Europa Cups is voorgoed verleden tijd. Dan is Nederland van het niveau Zwitserland, Schotland of zelfs Luxemburg. Zo eenvoudig liggen de zaken."

Reacties

Eredivisie

gerelateerd