Jong Oranje blijft ongeslagen na ruime zege

10 oktober 2013, 14:55   Bijgewerkt: 10 oktober 2013, 15:44

Jong Oranje heeft nog altijd geen puntenverlies geleden in de kwalificatiereeks voor het EK van 2015. Op donderdagmiddag werd Georgië met een ruime overwinning aan de zegekar gebonden: 0-6. De gevierde man bij de Nederland was Luc Castaignos, die driemaal trefzeker was. Quincy Promes vond twee keer het net, terwijl Jean-Paul Boëtius de openingstreffer wist te maken.

Met Adam Maher als aanvoerder en Joshua Brenet, Mike van der Hoorn, Stefano Denswil en Nathan Aké als achterhoede, hadden de Nederlandse talenten veertien minuten nodig om op voorsprong te komen in Georgië. Boëtius was verantwoordelijk voor het eerste doelpunt. De Feyenoorder zou later in de wedstrijd uitvallen met een blessure. Over de ernst van de kwetsuur is nog niets bekend.

Jong Oranje had het na de treffer van Boëtius even lastig, maar wist dankzij een goed keepende Warner Hahn de voorsprong vast te houden. Op slag van rust wist het de marge zelfs te verdubbelen, via Castaignos: 0-2.

Nadat dezelfde Castaignos er vlak na rust 0-3 van maakte (een voorzet van hem zeilde zomaar binnen), werd het Jong Oranje wat makkelijker gemaakt: Nika Kvekveskiri, de aanvoerder van Jong Georgië, werd met een rode kaart uit het veld gestuurd, na een overtreding op Boëtius.

Dit bleek het startschot voor een eclatante overwinning voor Jong Oranje. Promes tekende met twee treffers voor de 0-4 en de 0-5 en Castaignos wist tien minuten voor het einde zijn hattrick te completeren, waardoor er een 0-6 eindstand op het scorebord stond. De speler van FC Twente kreeg een publiekswissel van bondscoach Albert Stuivenberg. Davy Klaassen verving de Twente-spits.

Met de gemakkelijke zege in Tbilisi gaat Jong Oranje fier aan kop in de Groep 3 van de kwalificatiereeks voor het EK in 2015, met negen punten uit drie wedstrijden. Nederland wist tot dusver elf maal het net te vinden, terwijl het nog geen doelpunten tegen kreeg. Sterk keeperswerk van Hahn speelde hier een belangrijke rol in.