Uitblinker Bizot houdt PSV van koppositie af

Ger
20 oktober 2013, 16:24

PSV heeft de eerste plaats in de Eredivisie niet weten te heroveren. De Eindhovense ploeg ging zondag op bezoek bij FC Groningen met 1-0 onderuit. Bij de noorderlingen groeide doelman Marco Bizot met een groot aantal fraaie reddingen uit tot de held van het thuispubliek.

Met vier overwinningen uit de laatste vijf confrontaties in het noorden, leek het bezoek aan FC Groningen voor PSV het recept voor een zeer waarschijnlijke driepunter. De Eindhovense formatie – zonder het geblesseerde viertal Ji-Sung Park, Georginio Wijnaldum, Jeroen Zoet en Karim Rekik – had echter buiten Marco Bizot gerekend. De doelman van FC Groningen speelde de wedstrijd van zijn leven en voorkwam enkele zekere treffers.

De hoofdrol van Bizot kreeg vanaf de twaalfde minuut gestalte toen hij met een voet een schuiver van Memphis Depay pareerde. Tien minuten voor de pauze zat de sluitpost de nieuwbakken Oranje-international wederom dwars en vervolgens keerde hij ook meteen de rebound van Tim Matavz. Op een poging van Ola Toivonen van dichtbij had Bizot op slag van rust bovendien een katachtige reflex in huis.

Ondanks de verschillende kansen voor PSV, viel er ook het nodige aan te merken op het spel van de titelkandidaat. Vooral het vele onnodige balverlies moet trainer Phillip Cocu een doorn in oog zijn geweest. Daarbij viel het op dat ervaren krachten als aanvoerder Stijn Schaars en Toivonen de ploeg niet bij de hand wisten te nemen. Achterin bracht het onzekere optreden van Przemyslaw Tyton de bezoekers ook niet bepaald de gewenste rust.

Het spel van FC Groningen was in de eerste helft ronduit pover. Het enige serieuze gevaar was een kopbal van Eric Botteghin uit een hoekschop. Toivonen bracht redding op de doellijn. De eerste kans van de thuisclub na rust leverde evenwel direct succes op. Na opnieuw een weergaloze redding van Bizot schoof Filip Kostic de bal door de benen van Tyton. De verdedigers van FC Groningen vierden daarop terecht een feestje met hun keeper.

PSV wist die schade in het restant van het duel niet meer te repareren. Een combinatie van onzorgvuldigheid in de afronding en de topvorm van Bizot weerhield de Brabanders van een plek op het scoreformulier. FC Groningen had zelfs nog extra zout in de Eindhovense wond kunnen strooien door de uitslag naar een zeer geflatteerde 2-0 te tillen. Kostic en invaller Richairo Zivkovic verzuimden Tyton echter een tweede keer te passeren.

Door de nederlaag blijft PSV op een punt van FC Twente steken. FC Groningen komt zowaar op gelijke hoogte met Feyenoord en Vitesse. Het drietal staat een punt achter PSV en Ajax.