"Menselijk lichaam is mooi, maar ook verwarrend"

30 oktober 2013, 11:00

Hij moest er zelf wel een beetje om gniffelen. Maar liefst vijf cameraploegen en een aantal schrijvende journalisten waren dinsdag naar het Mandemakers Stadion gekomen om een praatje te maken met Evander Sno. “Goed om te zien dat er nog aandacht voor me is”, lachte de 26-jarige middenvelder, die maandag een contract voor de rest van dit seizoen tekende bij hekkensluiter RKC. In Waalwijk wil Sno laten zien dat hij weer helemaal de oude is. De problemen met zijn hart waarmee hij de laatste jaren kampte, zijn verleden tijd. “Bang ben ik nooit geweest.”

Dertien maanden geleden werd het even stil in de Kuip. Twee jaar nadat hij als speler van Jong Ajax op het veld een hartstilstand kreeg en ineen zakte, ging Sno beduusd zitten in het Rotterdamse gras. Weer leek er iets mis te zijn met zijn hart. Pas drie maanden later, in december, bleek wat. “Tijdens een ingreep vonden de artsen het probleem”, vertelt hij aan FCUpdate.nl. Het probleem bleek niet in het hart van Sno te zitten, maar in vezels daar omheen. “Bij de ingreep zijn die vezels verwijderd. Daarna is alles nagelopen, om te zien of nu alles goed was. Dat bleek het geval te zijn.”

Nu deze vezels verwijderd zijn, zouden de hartproblemen van Sno voorgoed verleden tijd moeten zijn. Toch blijft de middenvelder voorlopig gebruik maken van een inwendige defibrillator, een apparaat dat een elektrische schok aan het hart kan geven bij een ernstige hartritmestoornis. “Die defibrillator hoef ik eigenlijk niet meer te gebruiken”, benadrukt Sno. “Maar ik heb zelf besloten om de defibrillator te houden. Ik neem het zekere voor het onzekere, al ben ik er heilig van overtuigd dat het niet meer voor zal komen. Maar zo ben ik beter beschermd dan de meeste mensen.”

Bij RKC wil de middenvelder, die met Celtic in de Champions League speelde, in november 2006 eens bij de selectie van het Nederlands elftal zat en in 2008 door Marco van Basten naar Ajax gehaald werd, laten zien dat hij weer helemaal de oude is. “In de zomer is het redelijk stil geweest, niet heel veel clubs toonden belangstelling. Het zou best kunnen dat dat te maken had met mijn verleden, misschien zijn clubs wat sceptisch. Maar dat weet ik niet. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik nu weer voor RKC ga spelen, ik heb een goed gevoel bij deze club. Ik weet wat ik hier heb en de club weet wat het aan mij heeft.”

Die uitdaging gaat Sno graag aan. Want hoewel hij al een hele carrière achter zich heeft, is de middenvelder pas 26 jaar. “Ik heb nog een hoop jaren voor me en ben van plan om die jaren goed te gebruiken. Het is niet zo dat ik, door alles wat ik meegemaakt heb, minder ambitieus geworden ben. Integendeel. Voetbal en de wil om te top te bereiken gaan hand in hand, voor mij althans. Als ik iets doe, ga ik er honderd procent voor en wil ik de top halen. Daar is niets aan veranderd.”

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen