Martens: "We staan waar we horen te staan"

11 november 2013, 07:00   Bijgewerkt: 10 november 2013, 20:05

Koploper is AZ niet meer, maar daar treurde zondag in de Kuip niemand om. Het 2-2 gelijkspel in Rotterdam werd door de Alkmaarders omarmd als een winstpunt. In de uitwedstrijd tegen Feyenoord toonde AZ aan gegroeid te zijn, vindt aanvoerder Maarten Martens. "Voorheen hadden we dit soort wedstrijden verloren."

Martens was in de catacomben van de Kuip helder en eerlijk in zijn analyse. De eindstand, 2-2, deed geen recht aan het beeld van de wedstrijd. “Ik vond Feyenoord heel goed”, zegt de ervaren Belg tegen FCUpdate.nl. “Wij hebben daarentegen niet onze beste wedstrijd gespeeld, misschien mede omdat we donderdag nog een zwaar duel in de Europa League hadden. Als je dan toch een punt pakt, mag je blij zijn. Zeker gezien de hele wedstrijd, want Feyenoord had de betere kansen.”

Door een benutte strafschop van Aron Jóhannsson, gegeven na een overtreding van Daryl Janmaat op Roy Beerens, kwam AZ tien minuten na rust op gelijke hoogte. Die 2-2 stand wist de ploeg vervolgens over de streep te trekken. Dat AZ zodoende toch een punt overhield aan zo'n zware uitwedstrijd drie dagen na een duel in de Europa League, is volgens Martens pure winst. In de eerste maanden van dit seizoen ging de ploeg namelijk steevast onderuit in de Eredivisie als het een internationale wedstrijd in de benen had. “Aan het begin van dit seizoen verloren we telkens, als we op achterstand kwamen. En wisten we na een Europese wedstrijd niet voldoende strijd te leveren om een resultaat te behalen. Deze wedstrijd bewijst dat we gegroeid zijn.”

Door dat punt blijft AZ prima meedoen bovenin. De koppositie is het kwijt aan Vitesse, maar daar ligt Martens niet wakker van. “We hebben door dit gelijkspel een concurrent onder ons gehouden en staan nu tweede, dat is keurig.” AZ hoort volgens Martens simpelweg thuis in de bovenste regionen van de ranglijst. “Dat denk ik wel, ja. Als je na dertien wedstrijden tweede staat, kan je niet zeggen dat je daar onterecht staat. Na twee of drie potjes kan geluk nog een rol gespeeld hebben als je hoog staat, na dertien wedstrijden niet meer. Dan sta je waar je hoort staat. We hebben bovendien nergens echt geluk gehad. De punten die we gepakt hebben, verdienden we.”

De grote vraag is nu hoe lang AZ aan kan haken bij de top en of het eventueel zelfs een gooi kan doen naar het landskampioenschap. Zelf vindt Martens dat zijn ploeg daar nog niet te veel naar moet kijken. “De verschillen zijn heel klein, heel veel teams staan dicht bij elkaar in de buurt. Naar de stand kijken heeft om die reden niet veel zin. We moeten gewoon onze punten pakken, wedstrijden winnen. Dat klinkt misschien als een cliché, maar zo is het wel. Als je dat doet, blijf je vanzelf meedoen.”

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen