Daley Blind en het leven als 'twee' tot en met 'zes'

13 november 2013 – Hij speelde in de jeugd als centrale verdediger, brak bij FC Groningen door als rechtsback, veroverde bij Ajax een basisplek als linksback, haalde op die positie ook Oranje en is sinds kort middenvelder. Maar door die 'promotie' naar het middenveld, is ineens de vraag waar de Ajacied bij het Nederlands elftal moet spelen. Voorlopig nog gewoon links achterin, vindt Daley Blind zelf. “Ik heb niet de drang om me, nu ik bij Ajax op het middenveld speel, ook bij Oranje op die positie te laten zien.”

Bondscoach Louis van Gaal omschreef Daley Blind vrijdag, toen hij zijn selectie voor de komende interlands tegen Japan en Colombia bekend maakte, als een 'echte zes'. De pas 23-jarige Ajacied had volgens de coach alles in zich om goed te kunnen functioneren als verdedigende middenvelder. Maar, zo voegde Van Gaal eraan toe, bij Oranje zijn de problemen links achterin groter dan op het middenveld. En dus blijft hij Blind, met het oog op het WK van 2014, in zijn selectie vooral zien als linksback.

“Dat de bondscoach me een 'echte zes' vindt, is een mooi compliment”, zegt Blind tegen FCUpdate.nl. “Maar of ik nou een echte zes of een 'vijf' (linksback, red.) ben, weet ik niet. Ik speel nu op allebei die posities en heb niet echt een voorkeur. Al is het duidelijk dat ik momenteel links achterin iets meer perspectief heb bij Oranje. Hier richt ik me dus op die plek. Ik heb niet de drang om me, nu ik bij Ajax op het middenveld speel, ook bij het Nederlands elftal op die positie te laten zien.”

Eigenlijk is Blind een soort defensieve duizendpoot. Want hoewel hij nu dus schippert tussen de 'vijf' en de 'zes', speelde hij in het verleden ook als 'vier' (centrale verdediger) en 'twee', rechtsback. “In de jeugd speelde ik centraal achterin. Maar toen ik verhuurd werd aan FC Groningen, raakte daar de vaste rechtsback Darryl Lachman geblesseerd. “Wil je spelen”, vroeg de coach toen aan me. “Ja”, antwoordde ik. En dus kwam ik rechtsback te staan.”

Als linkspoot redde Blind zich prima op rechts. Maar toen hij terug bij Ajax kwam, kreeg hij een kans op links. Ook weer enigszins tegen wil en dank. “Ik mikte aanvankelijk op de 'vier', maar daar speelde Jan Vertonghen. En ja, die speel je niet uit het elftal. Ik kwam onder coach Martin Jol om die reden niet aan de bak, maar zijn opvolger Frank de Boer zette me meteen op links. Omdat Vertonghen er was, was het voor mij toen meteen logischer om me op de linksbackpositie te richten. Of ik nu nog de ambitie heb om op 'vier' te spelen? Nou, die positie is bij ons nu nog steeds goed bezet. Maar je weet nooit, misschien in de toekomst.”

Blind heeft als linksback zo'n ontwikkeling doorgemaakt, dat hij Oranje haalde. Eindelijk leek Nederland een opvolger te hebben van Giovanni van Bronckhorst, de laatste echt onomstreden linksback die 'we' hadden. Maar als Blind bij zijn club niet meer op die positie speelt, zoals de laatste wedstrijden het geval was, kan dat Oranje weer een probleem opleveren. Blind ziet dat echter anders. “Het is niet zo dat ik nu alleen nog maar op het middenveld speel. Ik speel soms echt nog wel als linksback. En het is niet zo dat ik het na een tijdje verleer om links achterin te spelen.”

De zoon van assistent-bondscoach Danny Blind hoopt op die positie ook het WK te halen. Momenteel is hij als linksback een zekerheidje in de ploeg van Van Gaal en als een blessure of enorme vormcrisis uitblijft, lonkt dus ook een basisplaats in Brazilië. De suggestie dat Oranje met hem eindelijk een opvolger van Van Bronckhorst heeft, wijst hij echter van de hand. “Zo voelt dat niet. Ik ben altijd weer blij als ik bij de selectie zit. Eerlijk waar: ik geniet iedere keer als ik hier in Noordwijk binnen kom lopen. Natuurlijk is het fijn om vertrouwen te voelen van de bondscoach, maar het voelt niet als een vanzelfsprekendheid dat ik er bij zit. Ik moet hard blijven werken.”


Door: Roland Mather

Ajax

gerelateerd