Braziliaanse legende Nilton Santos (88) overleden

28 november 2013, 08:56

De Braziliaanse voetbalwereld rouwt om de dood van Nilton dos Santos. Hij werd afgelopen zaterdag in een ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen. De legendarische linksback overleed enkele dagen later echter op 88-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longinfectie.

Santos speelde zijn gehele clubcarrière bij Botafogo, de club van Clarence Seedorf. Hij speelde tussen 1948 en 1964 maar liefst 723 wedstrijden voor de ploeg. Ook was hij 75-voudig international, en won hij met de nationale ploeg van Brazilië het WK in 1958 en 1962. Santos is de derde speler uit dat team die dit jaar komt te overlijden, nadat eerder Djalma Santos en Gylmar overleden.

De grootste naam uit die teams was Pele, die Santos tijdens de FIFA Awards in 2004 uitriep tot één van de grootste 125 nog levende voetballers. Ook werd Santos in 1998 opgenomen in het elftal van de beste spelers uit de twintigste eeuw. Ook de namen van Franz Beckenbauer, Bobby Moore en Johan Cruijff prijkten in dat elftal.

Santos was één van de pioniers van het vleugelverdedigen. Hij werd vooral bekend door een doelpunt tijdens het WK van 1958, toen Brazilië tegen Oostenrijk speelde. Hij dribbelde toen het gehele veld over en wist zelf doel te treffen. Dit tot grote woede van de Braziliaanse bondscoach Vicente Feola, die van Santos eiste dat hij op zijn eigen helft zou blijven.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen