Robben weer goud waard, Verbeek onderuit

30 november 2013, 17:22   Bijgewerkt: 30 november 2013, 17:33

Dankzij opnieuw een sterk optreden van Arjen Robben heeft Bayern München zaterdag zijn zesde opeenvolgende overwinning geboekt in de Bundesliga. De titelverdediger won in de eigen Allianz Arena met 2-0 van laagvlieger Eintracht Braunschweig, door twee doelpunten van de Nederlandse aanvaller. Achtervolger Bayer Leverkusen versloeg het FC Nürnberg van Gertjan Verbeek met 3-0, terwijl Borussia Dortmund op bezoek bij FSV Mainz 05 moeizaam zegevierde: 1-3.

Robben had woensdag in de Champions League al een belangrijk aandeel in de zege op CSKA Moskou. Dat was voor Bayern de tiende driepunter op rij in het miljoenenbal, een record. Tegen Braunschweig had Robben aan twee minuten voldoende om zich opnieuw te onderscheiden. De Nederlandse aanvaller werd in stelling gebracht door Mario Götze, schoot in eerste instantie nog op de paal, maar kopte in de rebound zelf raak.

Na een half uur kwam Robben voor de tweede keer op het scoreformulier. Dit maal was Toni Kroos van achteruit de aangever. De Bedummer nam aan met de borst, kapte naar binnen en haalde doeltreffend uit. Daarna haalde Bayern de voet van het gaspedaal, waardoor Braunschweig met acceptabele cijfers huiswaarts werd gestuurd. Wel was Robben rond de zeventigste minuut dicht bij de voltooiing van zijn hattrick, maar zijn vrije trap raakte de lat. Aan de andere kant overkwam Braunschweig in de slotfase hetzelfde.

Braunschweig staat samen met Nürnberg onderaan in de Bundesliga, maar zag de manschappen van Gertjan Verbeek niet uitlopen. Die moesten ook op bezoek bij een topclub, in de vorm van Bayer Leverkusen. Dat team werd woensdag in de Champions League nog vernederd door Manchester United (0-5), maar herpakte zich met een 3-0 zege op Nürnberg. Heung-Min Son (2) en Stefan Kiessling namen de treffers voor hun rekening.

Borussia Dortmund beleefde op visite bij FSV Mainz 05 een lastige middag. De equipe van coach Jürgen Klopp begon slap aan de ontmoeting en de oefenmeester moest dus ingrijpen. In de rust was hij al uitgewisseld, al sorteerde dat aanvankelijk niet het gewenste effect. Pierre-Emerick Aubameyang brak in de zeventigste minuut dan toch de ban met een schitterende vrije trap, die via de binnenkant van de paal in het doel vloog.

Lang kon Dortmund echter niet genieten van de voorsprong. Omdat Lukasz Piszczek Yunus Malli neerhaalde, ging de bal op de stip en invaller Eric Maxim Choupo-Moting faalde niet vanaf elf meter. Uiteindelijk pakten de bezoekers toch de volle buit, nadat ook zij een strafschop toegekend kregen. Aubameyang had de 1-2 op zijn schoen, maar Elkin Soto sloeg zijn inzet uit het doel en moest dat bekopen met een rode kaart en een penalty-tegen. Deze werd feilloos benut door Lewandowski. Opnieuw vanaf elf meter bepaalde de Poolse spits in blessuretijd de eindstand op 1-3.

Door de resultaten blijven de verschillen in de top van de Bundesliga ongewijzigd. Bayern München gaat aan kop met 38 punten uit veertien wedstrijden. Leverkusen staat met 34 punten op de tweede plaats. Dortmund, de nummer drie van het klassement, mag met 31 punten ook nog een beetje hopen op de landstitel.

1899 Hoffenheim en Werder Bremen zorgden voor het meeste spektakel. Hoffenheim had voor eigen publiek twee keer een marge van twee doelpunten (2-0 en 4-2), maar uiteindelijk kwam Werder telkens langszij: 4-4. Eljero Elia maakte één van de goals voor de bezoekers. Trainer Jos Luhukay speelde met Hertha BSC gelijk tegen zijn oude club FC Augsburg, maar dat was stukken minder spectaculair: 0-0.