Strafschoppen bezorgen Kansas City kampioenschap

8 december 2013, 09:05   Bijgewerkt: 8 december 2013, 09:17

Sporting Kansas City heeft het kampioenschap van de Verenigde Staten in de wacht weten te slepen, nadat het in de finale van de play-offs van Real Salt Lake wist te winnen. Kansas won de zeer spannende strijd na strafschoppen, nadat 120 minuten voetbal hadden geresulteerd in een 1-1 gelijke stand.

Onder barre omstandigheden (ongeveer zeven graden onder 0 en een hopeloos veld) ontpopte de finale tussen Kansas en Salt Lake tot een zeer spannend duel, die beide teams niet echt durfden te beslissen. Veel strijd, maar weinig mooi voetbal, betekende een 1-1 eindstand. In de verlenging werd niet gescoord, waardoor strafschoppen zouden bepalen wie kampioen van Amerika zou worden. Kansas bleek het minst nerveus en kon het kampioensfeest uiteindelijk gaan vieren.

Salt Lake kwam in de 52ste minuut op voorsprong via Alvaro Saborio, die scoorde met een uithaal van zo'n twintig meter afstand. Het was daarna een aantal keren dicht bij de 0-2, maar schoten van Kyle Beckerman en Javier Damian Morales belandden op de paal. Met name het schot van laatstgenoemde was zeer fraai en bovendien van grote afstand. In de 76ste minuut kwam Kansas op gelijke hoogte, door een rake kopbal van Aurelien Collin uit een hoekschop.

Kansas kon het dus niet afmaken in de reguliere speeltijd, terwijl het de betere kansen had. Aangezien Salt Lake de zenuwen niet kon bedwingen vanaf elf meter, kon Kansas zich enkele missers veroorloven in de strafschoppenserie en zich kronen tot kampioen van de VS.