Heerenveen neemt met grote zege revanche op AZ

21 december 2013, 20:36   Bijgewerkt: 21 december 2013, 20:42

SC Heerenveen heeft zaterdagavond drie punten meegenomen uit Alkmaar. Waar het eerder deze week door AZ na strafschoppen werd uitgeschakeld, was het nu in negentig minuten overduidelijk de betere partij: 1-5. AZ oogde vooral verdedigend onstabiel en viel op door het grote aantal verkeerde passes.

AZ had in de eerste tien minuten de controle, maar daarna was het snel over. Mattias Johansson had in het begin veel moeite met de behendige Bilal Basacikoglu. De aanvaller ontsnapte diverse malen uit de rug van de verdediger. Bij het openingsdoelpunt wist de jongeling eveneens zijn directe tegenstander op het verkeerde been te zetten. Basacikoglu schoof vervolgens de bal via Esteban in de verre hoek. Voor de behendige buitenspeler was het zijn eerste doelpunt van het seizoen. Niet veel later stond ook het tweede doelpunt van Heerenveen op het scorebord. De Friezen wisten een countermogelijkheid perfect te benutten. Op aangeven van Alfred Finnbogason schoot Hakim Ziyech het leder vanaf twintig meter via de onderkant van de lat in het doel. Ziyech was deze week in het bekerduel eveneens trefzeker tegen AZ.

Twintig minuten voor tijd gooide Finnbogason de wedstrijd op slot. Wederom was het een counter waaruit Heerenveen het gevaar stichtte. Op aangeven van Ziyech schoot de doelpuntenmachine van de Friese formatie de bal via het been van Nick Viergever in het doel. Bij het vijfde doelpunt van Heerenveen was het Ziyech die zijn tweede van de avond gemikt achter Esteban schoot. In de slotfase werd AZ aan alle kanten overlopen, maar vergat Heerenveen de score te vergroten.