De vijf beste transfers van de Eredivisie

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

25 december 2013 – Iedere transferperiode gaan clubs op jacht naar versterkingen, naar die ene speler die het team echt beter maakt. Nu de eerste helft van het seizoen 2013/2014 in de Eredivisie er op zit, is het tijd om de eerste conclusies te trekken. Welke spelers die gekocht, gehuurd of transfervrij opgepikt zijn, bleken een schot in de roos? FCUpdate.nl zet de vijf beste transfers van het afgelopen half jaar op een rijtje.

Steve de Ridder

Waar zou FC Utrecht dit seizoen zijn zonder Steve de Ridder? De ploeg won tot dusver zeven duels en in vier daarvan was de Belgische aanvaller beslissend. Tegen AZ (2-0) en RKC Waalwijk (2-1) nam De Ridder de complete Utrechtse productie voor zijn rekening, tegen ADO Den Haag (3-0) opende hij de score en tegen NEC (2-0) maakte hij de beslissende tweede goal. FC Utrecht plukte De Ridder in augustus weg bij Southampton, waar hij de afgelopen jaren amper aan spelen toekwam. De oud-speler van De Graafschap was in de vergetelheid geraakt en werd bij zijn debuut in de Galgenwaard door de stadionspeaker nog aangekondigd als Daniël de Ridder in plaats van Steve, maar inmiddels kent iedereen hem. De Ridder is voor FC Utrecht een topaankoop gebleken.

Evander Sno

Ook buiten de reguliere transferperiode om kan je als club soms uitstekende zaken doen. Zo bereikte RKC Waalwijk eind oktober een akkoord met Evander Sno. De middenvelder zat zonder club, trainde al een tijdje mee en wilde gewoon weer lekker voetballen. Op het moment dat Sno tekende, stond RKC met zes punten uit elf duels onderaan in de Eredivisie. Met de 26-jarige Sno erbij, begon RKC meteen punten te pakken. In de resterende zeven wedstrijden tot de winterstop wist de club zijn puntenaantal te verdrievoudigen en met achttien punten staat het nu zelfs boven de rode streep.

Alireza Jahanbakhsh

Eerlijk zeggen: had iemand tot afgelopen zomer ooit van Alireza Jahanbakhsh gehoord? Waarschijnlijk niet, maar NEC durfde het in de zomer aan om de toen 19-jarige aanvaller van SC Damash vanuit Iran naar Nederland te halen. Sceptici zullen ongetwijfeld hebben teruggedacht aan spelers als Meshal Mubarak Budawood en Nashat Akram, ooit door respectievelijk Feyenoord en FC Twente uit het Midden-Oosten gehaald. Deze spelers stonden in eigen land ook te boek als grote talenten, maar mislukten volledig in de Eredivisie. Nu al is duidelijk dat Jahanbakhsh niet dat rijtje terecht gaat komen. Het is knap van NEC dat het deze speler gevonden heeft en gezien de gok die de club uit Nijmegen nam door een onbekende speler uit een onbekend voetballand binnen te halen, behoort Jahanbakhsh zeker tot de beste aankopen van afgelopen zomer in de Eredivisie.

Lucas Piazón

Een knap staaltje werk van de scout kan je de komst van Lucas Piazón naar Vitesse niet noemen. Dat de Braziliaan een groot talent is, was wel bekend. Chelsea legde in 2011 een miljoenenbedrag op tafel om de aanvaller uit Zuid-Amerika te halen en hij deed vorig seizoen, na de winterstop, op huurbasis ervaring op bij Malaga. Voor Nederlandse clubs zou Piazón normaal gesproken al onhaalbaar zijn geweest, maar Vitesse heeft wat vrienden in Londen zitten. En dus speelt Piazón dit seizoen in Arnhem. Hoewel Vitesse de aanvaller te danken heeft aan de warme connectie met Londen, hoort hij natuurlijk thuis in dit rijtje. Piazón is zonder twijfel één van de beste voetballers van de Eredivisie en mede dankzij hem doet Vitesse dit seizoen mee in de strijd om het kampioenschap.

Kamohelo Mokotjo

Een speler die het bij een topclub niet redt, kan voor andere teams bijzonder bruikbaar zijn. Dat bewijst Kamehelo Mokotjo dit seizoen bij PEC Zwolle. De Zuid-Afrikaan kwam bij Feyenoord de afgelopen jaren steeds minder aan de bak en speelde in het seizoen 2012/2013 zelfs maar één officiële wedstrijd. PEC Zwolle gaf de middenvelder een nieuwe kans en heeft daar geen spijt van gekregen. Mokotjo was in de eerste weken van dit seizoen één van openbaringen van de Eredivisie. Daarna werd het allemaal wat minder, ook omdat heel PEC Zwolle minder ging draaien. Maar als Mokotjo na de winter weer kan brengen wat hij in augustus en september bracht, is hij het vertrouwen van de club dubbel en dwars waard geweest.


Door: Roland Mather

Reacties

Eredivisie

gerelateerd