Donkere wolken boven Van Marwijk; zege Bayern

15 februari 2014, 17:25   Bijgewerkt: 15 februari 2014, 17:41

De dagen van trainer Bert van Marwijk als trainer van Hamburger SV lijken geteld. De nummer voorlaatst van de Bundesliga ging zaterdag in een rechtstreeks duel met hekkensluiter Eintracht Braunschweig op pijnlijke wijze onderuit. Door de 4-2 nederlaag is het gat met de rode lantaarndrager nog maar één punt en is het maar de vraag of Van Marwijk, die in Hamburg al wekenlang op de schopstoel zit, nog langer het vertrouwen zal hebben van de club.

Door een vroeg doelpunt van spits Pierre Lasogga, het eerste doelpunt van HSV sinds de winterstop, gingen Die Rothosen nog wel met 0-1 de rust in. Kort na de break ging het echter pijnlijk mis voor de ploeg uit Hamburg. Uitgerekend de ervaren doelman Rene Adler ging op knullige wijze de fout en bood invaller Dominick Kumbela een niet te missen kans.

Het ging van kwaad tot erger voor HSV, want nog geen tien minuten later kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong. Opnieuw was het de Congolees Kumbela die doel trof. De Hamburgers toonden vervolgens veerkracht. Middenvelder Ivo Ilicevic trok de stand met een volley van een meter of vijftien weer gelijk. Maar het mocht niet baten, want kort voor tijd kwam Braunschweig toch weer op voorsprong en ditmaal gaf het die niet meer weg. Kumbela maakte zijn hattrick compleet na opnieuw een blunder van Adler en duwde Van Marwijk daarmee dichter naar de afgrond. In blessuretijd zag de Nederlander ook Jan Hochscheidt nog doel treffen voor de nummer laatst.

Gelukkig voor de oud-bondscoach wist de concurrentie onderin ook geen punten te pakken. Zowel SC Freiburg als VfB Stuttgart verloren hun wedstrijden. Het 1.FC Nürnberg van trainer Gertjan Verbeek, dat een voorsprong van één punt koestert op HSV, gaat zondag nog op bezoek bij FC Augsburg.

Bayern München had op zijn beurt geen kind met SC Freiburg. Met Arjen Robben als basisspeler kon de zege de souvereine koploper al na één helft niet meer ontgaan. De Braziliaan Dante en twee treffers van Xherdan Shaqiri zorgden voor een 3-0 ruststand. In de tweede helft maakte Claudio Pizarro, die weer eens een basisplaats kreeg van trainer Josep Guardiola, er ook nog 4-0 van. Robben was op dat moment al gewisseld.

Ook Borussia Dortmund kende een gemakkelijke middag. Die Borussen mochten met name Pierre Emerick Aubameyang bedanken. De Gabonees zorgde met doelpunten in de tiende, na een prachtige pass van Henrikh Mkhitaryan, en 20e minuut (rebound) voor een comfortabele voorsprong.

Vlak na rust gooide Robert Lewandowski de wedstrijd vanaf elf meter in het slot. Invaller Miloš Joji? kende vervolgens nog een droomdebuut in het Signal Iduna Park. De Serviër stond koud in het veld toen hij de vierde en laatste treffer maakte.