Basacikoglu: zelfverzekerde tiener op weg naar de top

10 maart 2014, 10:13

SC Heerenveen heeft de voorlopige zesde plaats in de Eredivisie voor een groot gedeelte te danken aan het duo Hakim Ziyech en Alfred Finnbogason. De ploeg van Marco van Basten leunt op het succesvolle tweetal, maar heeft ook aan de pas achttienjarige Bilal Basacikoglu een belangrijke kracht. De jonge buitenspeler maakt dit seizoen grote indruk, maar verrast zichzelf niet. "Ik ken geen twijfel."

Op 21 december 2013 maakte Basacikoglu op bezoek bij AZ indruk. Met zijn eerste eredivisietreffer en uitstekend voetbal had hij een groot aandeel in de 1-5 overwinning, maar na die wedstrijd stokte de doelpuntenproductie van de buitenspeler. Afgelopen weekend tegen PEC Zwolle maakte hij zijn tweede van het seizoen, een bevrijding. "De trainer zei al dat het weer tijd werd om er weer eentje te scoren", glimlacht Basacikoglu. "Ik ben blij dat ik dit heb meegemaakt. Als je een tijdje niet scoort is het toch even moeilijk, maar ik hoop dat het kwartje nu is gevallen en dat ik vaker zal scoren."

Basacikoglu is met zijn achttienjaar nog gewoon een A-junior. Hij begon het seizoen ook bij de junioren, maar heeft zich razendsnel ontwikkeld tot een waardevolle eredivisiekracht voor Heerenveen. "Het is hier heel anders dan bij de A's", weet hij. "De media, het publiek, het veld. De resultaten zijn belangrijk, dit is ook echt een job. In de A's was het gewoon goed ontwikkelen en daarna verder kijken, nu is het echt je werk. Je moet presteren." De verschillen met de junioren zijn talrijk. Bijvoorbeeld het spelen in stadions is voor hem een nieuwe evaring. "Ik heb daar geen moeite mee. Ik krijg juist een boost van de stadions. Als je na een goede actie applaus krijgt, doet dat echt wat met je."

"Dat was zeker een lekker gevoel", blikt hij terug op zijn eerste optreden in de hoofdmacht. "Het was gelijk een seintje van: ik ben er. Het is natuurlijk mooi, beter dan helemaal geen bal raken. De week daarop stond ik gelijk in de basis en ben er niet meer uit geweest."

Als het aan Basacikoglu ligt, ligt zijn plafond niet in Friesland. "Ik hoop ooit nog een mooie stap te maken hier in Nederland." Met Heerenveen hoopt hij dit seizoen succesvol af te sluiten. "Ik sta nu op twee doelpunten, een paar extra dit seizoen zou altijd mooi zijn. Maar ik focus me daar niet op. Het gaat om de teamprestatie. Ik denk dat we de vierde plek nog wel kunnen halen, dan gaan we gelijk Europa in. Dat is mijn doel. Voor volgend jaar hoop ik nog een belangrijkere speler voor Heerenveen te worden."

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen