Van Basten maakt selectie zondag bekend

12 mei 2006, 12:16

Marco van Basten zal komende zondag, een dag eerder dan aanvankelijk gepland was, zijn selectie voor het WK bekend maken. De bondscoach van het Nederlands elftal zal om 11.30 uur in Zeist een persconferentie geven, waarin hij zal laten weten welke 23 spelers mee mogen naar het WK in Duitsland.

Van Basten verklaarde donderdagavond, na afloop van de oefenwedstrijd tegen Jong Oranje, al dat hij geen twijfels meer kent. Na overleg met de voetbalbond KNVB is besloten de Oranje-selectie een dag eerder prijs te geven. Op last van de wereldvoetbalbond FIFA moeten alle selecties voor het WK uiterlijk 15 mei bekend gemaakt worden. Teams hebben vervolgens nog wel de mogelijkheid om geblesseerde spelers te vervangen.

Met een ontspannen training beëindigde het Nederlands elftal vrijdag het vierdaagse trainingskamp in Katwijk. De bondscoach zag naar eigen zeggen alleen maar bevestigd wat hij allang wist. Hij is er uit, maar laat spelers en fans nog even in spanning.

Vooropgesteld, Marco van Basten laat zich zelden in de kaart kijken. De bondscoach heeft wel vaker verrast. Over een paar dingen was hij de afgelopen dagen echter heel duidelijk. Zes spelers van de voorlopige selectie van 34 man kunnen het WK zo goed als zeker vergeten. Patrick Lodewijks, Ron Vlaar, Urby Emanuelson, Edgar Davids, Martijn Meerdink en Wilfred Bouma waren niet welkom op de vierdaagse trainingsessie. Zij mogen zich op het volgende seizoen voorbereiden.

Van Basten moet dus nog vijf afvallers aanwijzen. Hij schrapt nog twee middenvelders van zijn lijst. Nigel de Jong, nog steeds niet fit, en George Boateng, onzichtbaar in de finale van de UEFA-beker, lijken de voornaamste kandidaten. Maar wat doet Van Basten met Rafael van der Vaart? De middenvelder is een maand voor het WK nog steeds niet helemaal fit.

Hoeveel risico wil de bondscoach met hem nemen? De andere drie afvallers laten zich moeilijker raden. Het staat vast dat Van Basten over veel vleugelverdedigers en rechtsbenige verdedigers beschikt. Romeo Castelen en Ryan Babel moeten vrezen voor het WK.

Jan Kromkamp, John Heitinga en de geblesseerde Kew Jaliens ook. En wat doet Van Basten met Klaas-Jan Huntelaar? Gaat de topschutter van de eredivisie mee als vierde centrumspits of neemt de bondscoach alleen Ruud van Nistelrooij, Dirk Kuijt en stormram Jan Vennegoor of Hesselink mee. De bondscoach is er uit, zondag om half twaalf weet iedereen het.

Huntelaar toonde vrijdag op de afsluitende training nog eenmaal wat hij kan. De zestien internationals - Jaliens bleef met een diepe wond in zijn bovenbeen achter in het hotel en Castelen had last van zijn voet - moesten een parcours afwerken: Eerst de bal van grote afstand rechtstreeks in een klein doel schieten, vervolgens een kratje raken dat in een goal was opgehangen. Daarna nog de deklat treffen en de bal in een cirkel schieten. De spits van Ajax was na twee rondje ruim voor de anderen als eerste klaar en mocht onder daverend applaus naar de kant.

Grote verliezer Babel was samen met Landzaat na een half uur nog bezig. "Vergeet je niet dat we moeten eten", lachte de bondscoach hen toe.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen