Lima schiet Benfica in slotfase voorbij Juventus

24 april 2014, 23:00   Bijgewerkt: 24 april 2014, 23:53

Vier dagen na het binnenhalen van de landstitel heeft Benfica opnieuw reden tot lachen. De formatie van trainer Jorge Jesus won donderdag in het eigen Estadio da Luz de eerste ontmoeting met Juventus in de Europa League-halve finale. De Italianen maakten wel het belangrijke uitdoelpunt: 2-1. Daardoor hebben ze nog alle kans voor de return van volgende week in Turijn, waar ook de finale wordt gespeeld.

Benfica kon in opperbeste stemming toewerken naar de eerste confrontatie met Juventus. Afgelopen weekend kroonde de grootmacht uit Lissabon zich, na een 2-0 thuiszege op SC Olhanense, voor de 33ste keer in de clubhistorie tot kampioen van Portugal. Het leverde een aardig feestje op in de Portugese hoofdstad, waarbij Benfica-coach Jorge Jesus nog bijna in de boeien werd geslagen omdat hij werd aangezien voor een dronken supporter. Pas toen de oefenmeester, uitgedost in sjaals en vlaggen van zijn club, zich omdraaide, liet de agent hem los.

De vreugde leidde echter niet tot minder scherpte bij Benfica. Integendeel. Al binnen twee minuten lag de 1-0 erin tegen Juventus. Uit een hoekschop van oud-Ajacied Miralem Sulejmani kopte Ezequiel Garay de bal in het doel. De Argentijnse verdediger legde Leonardo Bonucci kinderlijk eenvoudig in de luren en passeerde vervolgens ook doelman Buffon. De Juve-sluitpost kreeg nog wel zijn hand tegen het leder, maar dat was niet voldoende om de goal te voorkomen.

Dat was na de doelwissel wel anders. In de tweede helft trok Juventus het initiatief naar zich toe, en Paul Pogba en Claudio Marchisio waren dicht bij de gelijkmaker. Eerstgenoemde zag zijn kopbal worden gekeerd door keeper Artur, Maxi Pereira voorkwam later met een goede ingreep dat Marchisio kon scoren.

Pereira deed zijn goede werk in de 73ste minuut teniet. De Uruguayaan zat ploeggenoot Luisão in de weg, waardoor Carlos Tevez de gelijkmaker kon laten aantekenen. De Argentijn rondde af met een schot door de benen van Artur. Toch stapte Benfica met een zege van het veld. Lima tekende in de 84ste minuut met een harde knal voor de 2-1 eindstand.

Via Lazar Markovic werd het zelfs nog bijna 3-1, maar dat bleef Juventus bespaard. De Italianen, in eigen land hard op weg naar de derde Scudetto op rij, waren in de slotfase zelf ook nog dicht bij een doelpunt. Artur hield de thuisclub op de been bij een poging van Marchisio en dus reist Benfica met een voorsprong naar Turijn.