Ajax weer de beste: "Niet altijd overtuigend, wel stabiel"

27 april 2014, 18:44

De manier waarop het kampioen werd, met een moeizame salonremise tegen Heracles Almelo, verdiende niet de schoonheidsprijs. Maar feit is dat Ajax voor de vierde opeenvolgende keer kampioen van Nederland is, een unieke en buitengewoon knappe prestatie. Sprankelend was het spel van de ploeg dit seizoen niet, effectief wel. "Op momenten dat het moest, hebben we overwinningen geboekt. Dat is belangrijk geweest."

Er was opluchting, want gemakkelijk ging het niet. Maar bovenal was er blijdschap, grote blijdschap. Enkele minuten nadat arbiter Pieter Vink een eind had gemaakt aan de wedstrijd tegen Heracles, waren de spelers van Ajax vooral blij met het feit dat ze eindelijk de schaal omhoog mochten houden. Dat de wedstrijd in Almelo niet best was, werd ruiterlijk toegegeven. "Ik had gehoopt niet zo belangrijk te hoeven zijn", zei keeper Jasper Cillessen in gesprek met de verzamelde media, waaronder FCUpdate.nl. Met knappe reddingen voorkwam de doelman tot tweemaal toe dat zijn ploeg op achterstand kwam. "We wilden eigenlijk sportieve revanche nemen voor de bekerfinale tegen PEC Zwolle. Dat is niet helemaal gelukt, maar deze schaal maakt veel goed."

Ajax kwam in het Polman Stadion op voorsprong door een vrije trap van Lasse Schöne, maar tien minuten later maakte Simon Cziommer op eenzelfde wijze gelijk. Daarna waren de betere kansen voor Heracles en toen Ajax halverwege de tweede helft in de gaten kreeg dat de thuisploeg ook wel genoegen zou nemen met een puntje, draaide het duel uit op een salonremise. "Ik had zelf pas vijf minuten voor tijd in de gaten dat iedereen het wel prima vond", geeft Cillessen toe. "Daarvoor was ik alleen met de wedstrijd bezig, ik wilde niet dat Heracles er nog een keer uit zou komen. Maar toen Heracles de bal ook rond ging spelen, dacht ik: het is wel klaar."

Bij Siem de Jong, aanvoerder van Ajax, drong na de thuiswedstrijd tegen Twente het besef door dat de titel zijn ploeg niet kon ontgaan. "Toen kreeg ik het idee dat het wel goed zou komen. Wat voor seizoen het verder was voor ons? We hebben niet altijd overtuigend gespeeld, vandaag tegen Heracles ook niet. Maar we zijn wel redelijk stabiel geweest. In een grote periode van het seizoen hadden we, tijdens wedstrijden, niet het idee dat we gingen verliezen. We hebben ook weinig verloren, alleen iets te veel gelijkgespeeld. Soms onnodig."

"Vier keer kampioen, dat is heel mooi. Daar ben ik heel tevreden over. Of ik hier volgend seizoen nog speel? Dat weet ik echt niet. Eigenlijk was de bedoeling dat ik deze zomer op zoek zou gaan naar een nieuwe club, maar door mijn blessures is dat lastiger geworden. Ik weet het dus echt niet. Eerst een feestje vieren", besluit hij.

Teamgenoot Lasse Schöne sluit zich daar bij aan. De Deen heeft wel zin in de festiviteiten, te beginnen met een busreis terug van Almelo naar Amsterdam. "Dat wordt een interessante busreis van één uur en 45 minuten", zegt hij met een biertje in zijn hand. De vraag of de bittere smaak van de verloren bekerfinale nu weggespoeld is, doet Schöne af met een ondeugende glimlach. "Welke bekerfinale? Daar kan ik me niets van herinneren", krijgt hij de lachers op zijn hand. "We zijn nu weer landskampioen, dat is de grootste prijs die je kan winnen. Weer de beste van Nederland, daar mogen we heel tevreden over zijn. Het wordt een mooi feestje vanavond."

Door: Roland Mather

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen