WK-serie: Saoedi-Arabië wil nieuwe blamage voorkomen

12 mei 2006, 13:49   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 29: Saoedi-Arabië.

In de tweede volgende WK-duels, tegen Kameroen en Ierland, stond voor de Saoedi's dan ook vooral de eer op het spel. Een nieuwe blamage moest voorkomen worden, het zeer geschonden blazoen moest worden opgepoetst. Dat lukte maar half. Een nieuwe afstraffing bleef uit, maar ook tegen Ierland (0-3) en Kameroen (0-1) legden de Aziaten het loodje. Het land was hét grote lachertje van het toernooi, met als gevolg dat niemand in de afgelopen jaren wakker lag van de Saoedi's. Toch slaagde het land er in om zich relatief eenvoudig te plaatsen voor het WK. Uitgerekend in Duitsland krijgt Saoedi-Arabië komende zomer de kans op eerherstel. De trotse Aziaten willen laten zien dat de aanfluiting van vier jaar geleden een eenmalige misstap was.

Road to Germany

Saoedi-Arabië had er geen enkele moeite mee om zich te kwalificeren voor het WK. Dit kwam echter vooral door een gebrek aan fatsoenlijke tegenstand. In een eerste groep stuitte het land op Turkmenistan, Sri Lanka en Indonesië en dat zijn niet bepaald landen waar je wakker van hoeft te liggen. Van dit trio bleek Turkmenistan nog de meest taaie tegenstander, maar ook dat land bleek niet in staat om punten af te snoepen van de Saoedi's. Met achttien punten uit zes duels en een doelsaldo van plus dertien plaatste Saoedi-Arabië zich met speels gemak voor de finalegroep.

Al Bahri

Al Bahri

In totaal hoefde Saoedi-Arabië twaalf duels te spelen om zich te plaatsen voor het WK. Van deze twaalf duel won het er tien en eindigden er twee in een gelijkspel. Verliezen deed de ploeg niet. Opvallend was wel het gebrek aan doelpunten. Tekenend is dat geen enkele Saoedi er in slaagde om meer dan drie keer te scoren in de hele kwalificatiecyclus.

De bondscoach

Paqueta

Paqueta

Ondanks deze magere serie geldt de 47-jarige Paqueta als een goede trainer. De Braziliaan schreef zelfs historie door in 2003 als eerste trainer ooit met twee verschillende ploegen in hetzelfde jaar wereldkampioen te worden. Paqueta bereikte deze prestatie door zowel Brazilië onder 17 jaar, als Brazilië onder 20 jaar naar de wereldtitel te leiden. Daarnaast waren hij jarenlang succesvol als jeugdtrainer bij de Braziliaanse topclub Flamengo. In 2004 kreeg hij een aanbieding van de Arabische topclub Al Hilal. Paqueta twijfelde niet lang en vertrek naar Azië. Ook hier reeg hij de successen aaneen. Met de ploeg behaalde hij in anderhalf jaar tijd liefst vijf hoofdprijzen, waarna de voetbalbond hem promoveerde tot bondscoach.

De vedette

Al Jaber

Al Jaber

Voor Al Jaber wordt het WK in Duitsland alweer zijn vierde mondiale eindtoernooi op rij. De aanvaller debuteerde in 1994 op het mondiale podium en destijds speelde Saoedi-Arabië een uitstekend toernooi. De ploeg won onder meer van België, na een historisch doelpunt van Saeed Al-Oweiran, en strandde pas in de tweede ronde tegen Zweden. Ook tijdens de, minder succesvol verlopen, WK's van 1998 en 2002 was Al Jaber van de partij. De spits is overigens één van de weinige Arabieren die ook de overstap naar Europa waagde. In het seizoen 2000/ 2001 speelde hij kort op huurbasis voor Wolverhampton Wanderers, maar dat werd geen succes. Bij de Arabische topclub Al-Hilal en in de nationale ploeg was hij aanmerkelijk succesvoller. Hij is de enige Saoedi die op twee verschillende WK's gescoord heeft en in totaal was hij al goed voor 157 interlands en 43 doelpunten.

De verwachtingen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen