Sneijder is nu aangever en draver: "Maar ik ben fit, hè"

15 juni 2014, 14:08

Als er nog vraagtekens waren over de fitheid en de vorm van Wesley Sneijder, dan zijn die na vrijdag volledig verdwenen. Niemand legde in de wedstrijd tegen Spanje meer meters af, dan de kleine spelmaker van Oranje. Sneijder lijkt in het nieuwe systeem van coach Louis van Gaal een meer dienende rol te hebben en is minder het goudhaantje, zoals hij tijdens het WK van 2010 was. FCUpdate.nl sprak met hem over zijn positie in dit elftal, zijn fitheid en natuurlijk Spanje-Nederland. "Het was 85 minuten lang perfect."

Het was misschien wel het meest besproken onderwerp bij het Nederlands elftal, het afgelopen jaar: de fitheid van Wesley Sneijder. Bondscoach Louis van Gaal was er ontevreden over, liet de inmiddels 30-jarige Utrechter een aantal keer buiten zijn selectie en maakte er geen geheim van dat Sneijder aan de bak moest, wilde hij het WK halen. Dat heeft de middenvelder van Galatasaray gedaan. Hoe fit hij is, bleek tegen Spanje.

Die laatste zin sprak Sneijder glunderend uit. Feit is dat hij inderdaad in topconditie is, zoals de hele ploeg. Mede daarom werd Spanje overlopen. "Op een bepaald moment liepen de Spanjaarden niet meer, wij blijven gaan. Als je aanzette, stond je vrij. Het had 7-1 of 8-1 kunnen worden, maar ik ben blij dat dat niet gebeurd is. Waarom? Dan had iedereen geroepen dat Spanje zo slecht was. Nu ging de lof naar ons. Dat mag ook wel eens, toch?"

"Ben nog steeds boos op Jeremain"

Tot scoren kwam Sneijder niet, maar hij was wel goed voor twee assists. Dat is wat mager als je het afzet tegen bijvoorbeeld zijn bijdrage op het WK van 2010, toen hij vrijwel iedere wedstrijd een cruciaal doelpunt maakte. "Dit voelt niet anders, hoor. Ik heb een meer dienende rol, dat klopt. Maar ik voel me er lekker bij", zegt hij over zijn plek achter Robin van Persie en Arjen Robben.

"Ik haal voldoening uit assists, soms meer dan uit een doelpunt. Twee assists is mooi genoeg, al had ik natuurlijk graag willen scoren. Zeker als je op een gegeven moment zo ruim voor staat. Daarom ben ik nog steeds boos op Jeremain Lens", lacht hij. Lens en Sneijder verschenen in de slotfase samen voor het Spaanse doel. Lens legde af, maar deze bal kwam niet aan. "Of ik uitgleed? Nee, de pass was te hard", knipoogt de routinier.

Nog niet de finale

De wedstrijd tegen Spanje was voor Sneijder zijn honderdste interland. De middenvelder speelde al veel memorabele en fantastische wedstrijden in de nationale ploeg, ook op grote toernooien. Maar deze 5-1 tegen regerend wereldkampioen Spanje was wel héél bijzonder, vindt hij. "Ik denk dat als je mensen over twintig, 25 of zelfs dertig jaar naar deze wedstrijd vraagt, iedereen het nog weet. Deze wedstrijd zal lang het in geheugen blijven. Maar hoe groot deze wedstrijd was, ten opzichte van andere wedstrijden die we op EK's of WK's hebben gespeeld, heeft ook te maken met het restant van dit toernooi. Dat moeten we afwachten."

De volgende drie punten zijn woensdag te behalen, als Oranje in Porto Alegre tegen Australië speelt. Een lastige tegenstander, want in drie ontmoetingen wist Nederland de Socceroos niet één keer te verslaan. Sneijder stond tijdens twee van deze drie duels binnen de lijnen. "Wat Australië een lastige tegenstander maakt? Ze spelen compact, zijn fysiek sterk en hebben een goede mentaliteit. Voor ons wordt vooral belangrijk om ons geduld te bewaren en op dezelfde wijze te spelen als tegen Spanje, dus met dezelfde agressiviteit. Maar het resultaat van vrijdag geeft wel vertrouwen, hoor. Reken er maar op dat we met een goed gevoel het veld in gaan."

Als het aan Sneijder ligt, houdt Oranje in dit tweede duel vast aan het nieuwe systeem met vijf verdedigers. Van Gaal liet eerder doorschemeren dat hij tegen het stugge Australië zou opteren voor 4-3-3, maar van Sneijder hoeft dat niet. "Ik zou het zo laten staan. We schakelen, later in dit toernooi, toch weer terug op de huidige speelwijze. Dus dan zou ik zeggen: laat het staan en perfectioneer het. Maar eerlijk gezegd hebben we hier nog niet over gesproken. En voor dit soort beslissingen hebben we een heel goede bondscoach. We moeten gewoon winnen, dat is het belangrijkste. Hoe, maakt even niet uit. Een gelukkige 1-0 of 2-1 zou ik ook prima vinden."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen