Blog vanuit Brazilië: Porto Alegre feest en rouwt tegelijk

17 juni 2014, 19:20   Bijgewerkt: 17 juni 2014, 20:12

Nergens op dit WK liggen vreugde en verdriet dichter bij elkaar dan in Porto Alegre. In het Estádio Beira-Rio wordt woensdag een voetbalfeest gevierd als Nederland en Australië tegenover elkaar staan, maar een paar meter verderop wordt vooral gerouwd.

Op zaterdag 7 juni, toen de voorbereidingen op het wereldkampioenschap in volle gang waren, stortte in het binnenland van Brazilië een helikopter neer. Vijf mensen vonden de dood bij deze ramp in Aruanã, een plaatsje in de provincie Goiás. Eén daarvan was Fernando Lúcio da Costa, beter bekend als Fernandão. Slechts 36 jaar was hij en een grootheid bij Sport Club Internacional, zijn club in Porto Alegre.

Alle spelers uit die ploeg hebben een heldenstatus gekregen bij Internacional en dat geldt zeker voor Fernandão. Hij was in 2006 met vijf goals gedeeld topscorer van de Copa Libertadores en blonk uit in de finale tegen São Paulo, die zijn club over twee duels met 4-3 won. In de tweede wedstrijd was hij goed voor één goal en één assist. Als aanvoerder van Internacional mocht de aanvaller als eerste de beker omhoog houden.

Fernandão vertrok in 2008 bij Internacional en keerde in 2012 kort terug, als coach. Dat werd geen succes en de éénvoudig international van Brazilië werd enkele maanden later alweer weggestuurd. Hij verdween in de anonimiteit en genoot daarna ongetwijfeld van zijn leven na het voetbal, tot op 7 juni het noodlot toesloeg.

Bij het Estádio Beira-Rio, de thuishaven van Internacional en het stadion waar de wedstrijd tussen Nederland en Australië gespeeld wordt, is een gedenkplaats voor Fernandão. Er liggen honderden bloemen, briefjes en shirtjes en staan ontelbare teksten op de muur. Dagelijks komen er fans van Internacional om stil te staan bij de tragische dood van de clublegende, de man die hen zo veel geluk geschonken heeft. De fans van Oranje en de 18.000 Australiërs die naar Porto Alegre gekomen zijn, zullen woensdag vooral bezig zijn met hun wedstrijd en het voetbalfeest dat in het Estádio Beira-Rio plaats gaan vinden. Maar wie even een paar minuutjes over heeft, zou voor de wedstrijd even langs de gedenkplaats voor Fernandão moeten gaan. Bedenk, voordat je aan je feest begint, even voor wie dit stadion en Porto Alegre zo veel gejuicht heeft. En om wie de stad nu rouwt.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen