Portugal pakt in extremis laatste strohalm en mag nog hopen

23 juni 2014, 02:02   Bijgewerkt: 23 juni 2014, 02:09

Portugal heeft vannacht ternauwernood met 2-2 gelijkgespeeld tegen de Verenigde Staten, waardoor het nog mag hopen op de volgende ronde. De ploeg van Paulo Bento stond in de 94ste minuut nog met 2-1 achter, maar invaller Varela redde in de absolute slotseconden de meubelen voor de Portugezen. De Amerikanen rouwden na afloop, maar staan nog wel tweede in de poule. Zij hebben aan een gelijkspel in de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland genoeg om de laatste zestien van het WK te bereiken.

Na de vroege goal vergat Portugal door te drukken en zag het de opponent beter in de wedstrijd komen. Tot echt grote kansen leidde dat echter niet, bij de Amerikanen ontbrak het in de aanval aan de nodige stootkracht en technisch vernuft. De VS speelde enthousiast, maar zette bij vlagen de achterdeur ook wagenwijd open. Het was dan ook niet vreemd dat Portugal kort voor rust uit een counter de grootste kans van de eerste helft kreeg. Nani, die de bal ontving van Ronaldo, zag zijn schot echter gekeerd door Howard.

In de tweede helft van het duel, waarin de eerste drinkpauzes van dit WK werden gehouden, kwam de VS opzetten. Dat was begrijpelijk, een goed resultaat zou de weg naar de volgende ronde plaveien. Michael Bradley was tien minuten na rust dichtbij een doelpunt en kon de bal voor open doel binnenschuiven. De middenvelder zag zijn poging echter uit de doelmond gehaald worden door Ricardo Costa.

Na de treffer ging Portugal nog op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er wonderwel ook. Cristiano Ronaldo lepelde in de 95ste minuut de bal gaaf voor en bediende de geheel vrijstaande invaller Silvestre Varela, die hard raak kopte: 2-2. Door de remise is Portugal nog niet helemaal uitgeschakeld op het WK, maar zij zullen tegen Ghana wel een negatief doelsaldo van min vier moeten rechtbreien. Gezien het spel tegen de Amerikanen en de zeperd tegen Duitsland, is dat een nagenoeg onmogelijke opgave.