Ajax schrikt: "Als je niets creëert wordt het moeilijk"

4 augustus 2014, 07:00   Bijgewerkt: 3 augustus 2014, 22:28

Het moest de wedstrijd van de sportieve revanche worden, want Ajax had na de smadelijke 5-1 nederlaag in de bekerfinale iets goed te maken tegen PEC Zwolle. Maar revanche kwam er niet, voor de tweede keer binnen vier maanden hield een bescheiden club uit Overijssel de Amsterdammers van een prijs af. En hoewel de Johan Cruijff Schaal niet de meest belangrijke trofee van het seizoen is, baalt Lasse Schöne flink van de nederlaag. "Al moeten we ons niet in de put laten praten, de competitie moet nog beginnen."

Voor de derde keer speelde Schöne zondag om de Johan Cruijff Schaal, voor de tweede keer bleef hij met lege handen. Alleen vorig seizoen lukte het om te winnen, na verlenging werd AZ opzij gezet. "Ik ben dus twee prijzen misgelopen", constateert de 28-jarige Deen, in de zomer van 2012 overgekomen van NEC, in gesprek met FCUpdate.nl. Hij baalt er flink van. "De Johan Cruijff Schaal is misschien geen grote prijs, maar het is wel een prijs. Als je op het veld staat denk je niet: goh, deze laat ik maar even lopen. Ik wilde echt winnen."

Pijnlijk voor de Amsterdammers was niet zozeer de nederlaag, maar vooral het veldspel. PEC Zwolle, pas twee jaar eredivisionist, was op alle fronten beter. Ajax was in de derde minuut van de wedstrijd dicht bij een doelpunt na een slordigheidje in de Zwolse defensie, verder wist de landskampioen amper iets af te dwingen. "We creëerden veel te weinig. Een paar keer werden we gevaarlijk uit een dood spelmoment of een lange bal, dat was het. Dat is veel te weinig. Er was niet genoeg beweging, het was allemaal statisch. Het was heel voorspelbaar, wat we deden. We wilden graag winnen, maar op deze manier wordt dat een lastig verhaal."

Toch plaatst de Deen de nederlaag ook in perspectief. Zijn team was de afgelopen jaren nooit in topvorm tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal, maar werd wel vier keer op rij kampioen. Veel hoeft deze nederlaag dus niet te zeggen. "We moeten ons niet in de put laten praten. Dit was de eerste wedstrijd van het seizoen, de competitie is nog niet eens begonnen. Het is doodzonde dat we deze prijs zijn misgelopen, maar we hebben genoeg kwaliteit. Ik maak me geen zorgen, het komt er echt wel uit. We gaan bekijken wat er deze wedstrijd misging en richten ons dan op de wedstrijd van zondag tegen Vitesse." Met wedstrijden tegen Vitesse (thuis), AZ (uit) en PSV (thuis) begint de competitie pittig voor Ajax, maar dat maakt Schöne niet uit. "Dat is alleen maar goed, zeker na wat er tegen Zwolle gebeurd is. Je moet alle tegenstanders toch een keer treffen."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen