Depay helpt PSV met late goals aan zege in Borisov

28 augustus 2014, 20:55

Voor de 41ste keer op rij heeft PSV het hoofdschema van een Europees toernooi bereikt. In Wit-Rusland bleef de koploper van de Eredivisie eenvoudig overeind tegen FC Shakhtyor Soligorsk. Het won met 0-2, nadat PSV vorige week in eigen stadion ook al met 1-0 gewonnen had.

Memphis Depay was de grote man bij PSV in Borisov, waar de wedstrijd gespeeld werd. De Oranje-international fleurde het verder weinig verheffende Europese duel op door in de slotfase twee keer te scoren. Met nog twee minuten op de klok slalomde hij langs een aantal tegenstanders en mikte hij de bal onder de benen van doelman Artur Kotenko door, in blessuretijd wipte hij de bal over diezelfde Kotenko heen. De inzet van de jonge aanvaller rolde tegen de paal, maar in de rebound was het voor Depay een koud kunstje om alsnog te scoren.

Depay werd zo de matchwinner, een rol die Adam Maher een week geleden in de heenwedstrijd op zich nam. De oud-AZ'er trof zeven dagen geleden in Eindhoven doel met een van richting veranderd schot. Luuk de Jong kreeg diep in blessuretijd van diezelfde wedstrijd nog een enorme kans op de 2-0, maar miste.

De marge die PSV meenam naar Wit-Rusland was zodoende mager, maar bleek te volstaan. In de problemen kwamen de Eindhovenaren niet. In het stadion van Champions League-deelnemer BATE Borisov bleek Shakhtyor Soligorsk, ondanks het resultaat van de heenwedstrijd, weinig aanvallende intenties te hebben. Het trok, net zoals in Eindhoven, een defensieve muur op en speelde vanuit een hechte organisatie.

Die organisatie hield stand, maar kansen wist Shakhtyor amper te creëren. Af en toe kwam de ploeg er wel gevaarlijk door, maar meer ook niet. Aan de overkant had PSV een strafschop moeten krijgen na een overtreding op Memphis Depay, maar de Oranje-international vond geen bondgenoot in de scheidsrechter.

Het deerde PSV niet, want ook in de slotfase maakte Depay alsnog aan alle onzekerheid een eind. De ploeg uit Eindhoven is, voor de 41ste keer op rij, doorgedrongen tot het hoofdschema van een Europees toernooi.