Oranje verliest eerste kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië: 2-1

9 september 2014, 22:51   Bijgewerkt: 10 september 2014, 00:11

Het Nederlands elftal heeft een lelijke misstap gemaakt in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2016 in Frankrijk. In Praag was Tsjechië met 2-1 te sterk voor Oranje. Borek Dockal bracht de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong. Stefan de Vrij bracht Oranje daarna terug in de wedstrijd, maar zag ook hoe Václav Pilar in blessuretijd scoorde en Tsjechië daarmee de volle driepunter bezorgde.

Guus Hiddink koos verrassend voor een 5-3-2 opstelling. De bondscoach gaf voor aanvang van de wedstrijd aan dat hij geschrokken was van het duel tegen Italië en met deze opstelling meer zekerheid in wilde bouwen. Dat lukte echter niet in de eerste helft van de wedstrijd tegen Tsjechië.

In de tweede helft bleef Oranje moeite houden om kansen te creëren. Vaak liepen de aanvallen van Nederland spaak in de defensie van Tsjechië. Het was uiteindelijk De Vrij die de ban wist te breken. De bal bleef hangen na een corner, kwam voor de voeten van Daley Blind en die gaf daarna opnieuw voor. De Vrij torende boven iedereen uit en liet Petr Cech kansloos, 1-1.

Er is na deze verliespartij nog geen man over boord voor Oranje. Omdat er voor het eerst 24 landen worden toegelaten tot het EK, is ook een tweede plaats in de kwalificatiepoule voldoende om naar het toernooi in Frankrijk te mogen gaan. Een goed begin van de cyclus is het echter allerminst.