Sterk Feyenoord verliest onnodig van Ajax

Ger
21 september 2014, 16:25   Bijgewerkt: 21 september 2014, 17:32

Feyenoord heeft voor eigen publiek de derde opeenvolgende nederlaag geslikt. Aartsrivaal Ajax won in Rotterdam door een trefzekere vrije trap van Ricardo van Rhijn. De zege van de titelhouder deed absoluut geen recht aan het spelbeeld. Feyenoord had de Klassieker vrijwel volledig onder controle, maar het ging mis in de afwerking. Zo trof de thuisploeg in de eerste tien minuten liefst drie keer de lat.

Het bijna-doelpunt bleek de opmaat van een denderend offensief van de thuisploeg. Aangever Schaken had in de vierde minuut zelf pech met een kopbal tegen de lat.  Sven van Beek trof het aluminium boven keeper Jasper Cillessen zowaar een derde (!) keer binnen de eerste tien minuten. Tussendoor had Ajax volledig tegen de verhoudingen in de 0-1 gemaakt. Uit een vrije trap passeerde verdediger Ricardo van Rhijn zijn oud-ploeggenoot Kenneth Vermeer.

Ajax nam midweeks wel de 1-1 tegen Paris Saint Germain in de Champions League dankbaar in ontvangst. Domper was de liesblessure die de trefzekere Lasse Schöne aan het duel overhield. De Deen ontbrak tegen Feyenoord en werd vervangen door Anwar El Ghazi.  De oud-jeugdspeler van Feyenoord zorgde in de eerste helft voor het enige andere wapenfeit van Ajax. Vanaf de flank dwong hij Vermeer met een schot tot een moeizame redding.

Feyenoord bleef ook na de hervatting de lakens uitdelen. Het tempo lag echter lager, waardoor Ajax eenvoudiger overeind bleef. De Amsterdammers kregen na balverlies van Van Beek bovendien al snel in de tweede helft een uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Vrij voor het doel wist Kolbeinn Sigthórsson het presentje niet op waarde te schatten. Het schot van de IJslander belandde op de vuisten van Vermeer.

Met invallers Tonny Vilhena, Elvis Manu en Mitchell te Vrede probeerde Feyenoord in de laatste twintig minuten alsnog een goed resultaat af te dwingen. De ingrepen van trainer Fred Rutten sorteerden evenwel niet het gewenste effect. Jean-Paul Boëtius mocht nog wel aan een doelpunt ruiken. Na een vrije trap kopte de vleugelspeler op doel, maar Cillessen pareerde. Ook een late inzet van Te Vrede leverde geen succes op.