'Europa moet één WK-ticket afstaan aan Afrika'

8 oktober 2014 – Het gaat voor Europese landen mogelijk een stukje lastiger worden om zich te plaatsen voor het WK 2018. Als het aan FIFA-voorzitter Sepp Blatter ligt, krijgt Afrika er een WK-ticket bij. Dit zou ten koste gaan van een Europees land. Voor het plan zou een meerderheid van stemmen zijn in het uitvoerend comité van de FIFA.

Volgens het plan dat er nu ligt, zouden er naast gastland Rusland nog dertien Europese deelnemers aan het WK van 2018 zijn. Voor Afrikaanse landen zijn 'slechts' vijf tickets beschikbaar. Blatter vindt dat Afrika hiermee 'pijnlijk ondervertegenwoordigd' is en pleit ervoor om één Europees ticket door te schuiven naar Afrika. De plannen van Blatter zijn naar buiten gebracht door de Duitser Theo Zwanziger, een topman van de wereldvoetbalbond.

Slechts acht van de 25 leden van het uitvoerend comité van de FIFA komen uit Europa, waardoor de kans klein is dat het voorstel tegengehouden kan worden. Toch is het merkwaardig dat Europa WK-tickets zou moeten inleveren, want het continent levert ieder WK de beste prestaties. Het afgelopen WK bereikten vier Europese landen de kwartfinale, in 2010 waren drie van de vier halvefinalisten Europees. Bovendien is het alweer twaalf jaar geleden dat voor het laatst een niet-Europees land (Brazilië) een wereldkampioenschap wist te winnen.

In de geschiedenis van het WK wist nog nooit een Afrikaans land verder te komen dan de kwartfinale.

Eredivisie