AZ en Excelsior delen de punten in doelpuntenfestijn

2 november 2014 – AZ en Excelsior hebben gelijkgespeeld in Alkmaar. Het was een mooie wedstrijd vol spektakel en doelpunten. Ondanks het goede begin van de Rotterdammers, vocht de thuisploeg zich terug. Maar in de slotfase zorgde een grote fout alsnog voor een punt voor Excelsior.

Excelsior verkeert in een sterke fase. De promovendus wist twee weken geleden een punt mee te nemen uit Groningen (1-1) en vorig weekend zelfs te winnen van FC Twente in eigen huis (2-1). De ploeg probeert altijd te combineren en te vermaken met het 4-3-3-systeem. De ploeg komt graag om te voetballen, in plaats van de nul te houden en te hopen op een puntje. AZ daarentegen heeft het moeilijk de laatste tijd. Thuis werd er nog net een punt gered tegen FC Groningen en het verloor eerder kansloos in Eindhoven. In Alkmaar moest er gewonnen worden van Excelsior.

De thuisploeg had meteen veel balbezit, maar kwam niet aan het eigen spelletje toe. Dat liet Excelsior niet toe. De Kralingers stonden compact en hielden het veld klein, waarna er via de handige Jeff Stans en Jordan Botaka kon worden gecounterd. Dat leverde in de eerste helft al twee doelpunten op. Eerst tikte Adil Auassar op technisch knappe wijze binnen uit een voorzet van Botaka, en vlak voor rust mikte Khalid Karami de bal na een geweldige dribbel in de verre hoek.

AZ deed in die tussentijd wel iets terug. Nemanja Gudelj tekende na een halfuur al snel voor de gelijkmaker, toen hij de bal vanaf ruim 20 meter op heerlijke wijze achter doelman Gino Coutinho krulde. De thuisploeg had zoals gezegd echter duidelijk moeite met de inzet van de bezoekers. Duels werden voornamelijk verloren en achterin werd er slordig verdedigd door het centrale duo Jeffrey Gouweleeuw en Wesley Hoedt. Excelsior-spits Tom van Weert had de 1-3 al vroeg in de tweede helft op zijn schoen, maar raakte uit een slimme voorzet de lat.

Tot het laatste halfuur. De wedstrijd keerde volledig om na een ongelukkig eigen doelpunt van Kevin van Diermen. Hij raakte de bal helemaal verkeerd na een lage voorzet van AZ-invaller Ridgeciano Haps, en zag zijn inzet in de korte hoek rollen. Even later kwam AZ zelfs op voorsprong via Muamer Tankovic, die de bal op techniek knap tegen de touwen pegelde. Het publiek gaf weer volledig steun aan de thuisploeg en de klap leek moeilijk te verwerken voor Excelsior.

Maar niets was minder waar. Excelsior knokte zich in de slotfase alsnog terug naar gelijke hoogte. Twee invallers behaalden een verdiend punt voor hun ploeg: Kevin Vermeulen probeerde het via een stift die totaal onnodig werd losgelaten door doelman Esteban. Carlo de Reuver, een andere invaller, tikte vervolgens oplettend binnen bij de tweede paal: 3-3. Het doelpunt was verdiend, aangezien Excelsior keihard geknokt had voor minimaal een punt in Alkmaar. Het ongelukkige eigen doelpunt en de tegentreffer daarna kwamen hard aan, maar de Rotterdammers vochten alsnog terug.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd