Sterk Oranje verschaft zichzelf en Hiddink lucht: 6-0

16 november 2014, 19:53   Bijgewerkt: 16 november 2014, 21:05

Met een geslaagd optreden tegen Letland heeft Oranje zich op de juiste wijze gerevancheerd voor de slechte resultaten in de voorgaande interlands. In de ArenA had Nederland geen kind aan de Letten en na een ruststand van 3-0 stond na negentig minuten een 6-0 zege op het scorebord. Door het resultaat heeft bondscoach Guus Hiddink weer wat lucht.

Zelden zal een wedstrijd tussen Oranje en de nummer 99 van de wereld zo beladen zijn geweest als nu. In de Amsterdam ArenA moest Nederland winnen om bondscoach Guus Hiddink te redden en zicht te houden op deelname aan het Europees kampioenschap van 2016.

Halverwege de wedstrijd wist Hiddink al dat hij, naar aanleiding van dit duiel, zijn congé niet in hoefde te dienen. Oranje leidde bij rust met 3-0, door doelpunten van Robin van Persie, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar. Van Persie, die opgesteld stond als 'nummer tien' vlak achter Huntelaar, opende de score al na vijf minuten door een voorzet van Robben binnen te knikken.

Diezelfde Robben maakte er met een fraai schot, na een korte combinatie met Van Persie, 2-0 van en Huntelaar tikte na een voorzet van Ibrahim Afellay de derde Nederlandse goal binnen. Een ruime marge, waarop niets af te dingen viel. Oranje speelde prima en met name Afellay, die vanaf links speelde, kreeg meerdere kansen om de score verder op te voeren. De spelmaker van Olympiakos raakte al na drie minuten de paal en was voortdurend een plaag voor de Letse defensie.

Na de goede eerste helft nam Oranje wat gas terug, wat resulteerde in een aanmerkelijk minder aantrekkelijke tweede 45 minuten. Kansen kwamen er nog wel, en een vrije trap van Robben belandde op de lat, maar het duurde lang tot de 4-0 viel. De vierde goal kwam er uiteindelijk wel, een kwartier voor tijd, en werd gemaakt door uitgerekend centrumverdediger Jeffrey Bruma. De PSV'er, die in de basis mocht beginnen, tikte een corner van dichtbij binnen en maakte zo zijn eerste treffer in Oranje.

De treffer van Bruma was voor Oranje het signaal om nog één keer gas te geven, met twee late treffers als gevolg. Robben schoot in de korte hoek de 5-0 binnen, Huntelaar zorgde voor de zesde treffer.