Ajax wil succes in EL: "Zijn er klaar voor om ver te komen"

11 december 2014, 08:00

Ajax en de Europa League, het is de laatste jaren geen gelukkige combinatie. De afgelopen drie seizoenen sneuvelden de Amsterdammers in de eerste knock-outronde, waar het als afvaller uit de Champions League instroomde. Door de overtuigende zege op APOEL Nicosia (4-0) mag de ploeg het na de winterstop nog een keer proberen. "Je moet de juiste instelling hebben", weet EL-ervaringsdeskundige Nick Viergever.

Noem de naam 'Red Bull Salzburg' en iedereen met een Ajax-hart schudt meewarig het hoofd. In de eerste knock-outronde van het seizoen 2013/2014 gingen de trotse Amsterdammers keihard onderuit tegen de ploeg van de energiedrankjesfabrikant. Na een 0-3 nederlaag in de ArenA werd het in Oostenrijk 3-1. Een jaar eerder ging het al mis tegen Steaua Boekarest, toen Lasse Schöne en Niklas Moisander faalden in een beslissende strafschoppenserie. En weer een jaar daarvoor was Ajax ook al na één ronde klaar in de Europa League, toen bleef een stunt uit tegen Manchester United. In het seizoen 2010/2011 overleefde Ajax wél een rondje, ten koste van Anderlecht, maar daarna eindigde een confrontatie met Spartak Moskou in een bittere teleurstelling.

Als iemand het geheim van een goede Europa League-campagne kent, is het Viergever dus. "Het heeft ook een beetje met loting te maken", geeft hij eerlijk toe. Het maakt, kortom, nogal een verschil of pakweg AS Roma of Aalborg BK als tegenstander uit de koker rolt. Maar dat is niet de enige succesfactor. "Je moet de juiste instelling hebben. In de knock-outfase gaat het maar om één ding, namelijk doorgaan. Dat hebben we met AZ in die jaren altijd goed gedaan. Je moet beseffen dat het, net zoals in de beker, gaat om één wedstrijd. Je moet uit een goed resultaat neerzetten en het thuis afmaken. Geen steken laten vallen, dat is het belangrijkste."

Dat naast Ajax ook Feyenoord en PSV de knock-outfase van de Europa League bereikt hebben, ziet de verdediger als iets positief. "Dat is goed voor de punten hè, voor het Nederlands voetbal." En het maakt de strijd om het landskampioenschap in de Eredivisie ook eerlijk, want alle drie de titelkandidaten hebben Europese verplichtingen. "Voor het titelgevecht is het goed dat zij die wedstrijden ook meepikken", knipoogt Viergever.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen