Arsenal vloert Newcastle en achterhaalt Southampton

13 december 2014, 20:34   Bijgewerkt: 13 december 2014, 21:03

Arsenal is in de Engelse Premier League op gelijke hoogte gekomen met het Southampton van manager Ronald Koeman. De manschappen van coach Arsene Wenger wonnen zaterdag in het eigen Emirates Stadium ruim van concurrent Newcastle United: 4-1. Southampton verloor eerder op de dag met 1-0 bij Burnley.

Door de nederlaag van Southampton wisten Arsenal en Newcastle op het moment van aftrappen dat ze zich naast The Saints op de vijfde plaats konden nestelen. Beide ploegen hadden immers 23 punten, drie minder dan Southampton. Arsenal trok uiteindelijk aan het langste eind en dat was ook dik verdiend.

Arsenal toonde vanaf het eerste fluitsignaal meer initiatief dan Newcastle en dat resulteerde in een vroege 1-0 voorsprong. Olivier Giroud kopte raak op een voorzet van Alexis Sanchez vanaf de rechterflank. Opvallend was de hoeveelheid tijd die de Chileen van de Newcastle-defensie kreeg om de bal voor te zetten. Eerder in de wedstrijd had Per Mertesacker na een hoekschop al op de lat gekopt namens Arsenal.

Kort na de 1-0 dacht Danny Welbeck er 2-0 van te maken. De oud-speler van Manchester United rondde fraai af, maar zou in de actie voorafgaand aan de goal een overtreding hebben gemaakt volgens arbiter Lee Mason. Janmaat was de enige Nederlander die speeltijd kreeg bij de bezoekers. Vurnon Anita bleef op de bank. Siem de Jong en Tim Krul zijn geblesseerd.

Nog voor de rust verdiende Arsenal een penalty, maar Mason legde de bal buiten het strafschopgebied na een overtreding op Sanchez. Vijf minuten eerder was Newcastle dicht bij de gelijkmaker geweest; in een scrimmage kregen Yoan Gouffran en Papiss Cissé het leder niet over de lijn.

In de tweede helft liep Arsenal uit naar een ruime overwinning. In de 54ste minuut scoorde de jarige Santi Cazorla uit een moeilijke hoek de 2-0, even later maakte Giroud er met een subtiele voetbeweging 3-0 van. Ayoze Pérez bracht Newcastle in de 63ste minuut door raak te koppen uit een vrije trap terug in de wedstrijd, maar het slotakkoord was uiteindelijk voor de thuisclub. Met een Panenka-penalty legde Cazorla in blessuretijd de eindscore vast op 4-1.