Achtergrond: de vrije val van 'topclub' AC Milan

1 februari 2015, 17:42

Jarenlang maakte de club furore in de top van het Italiaanse en zelfs internationale voetbal, maar wie nu een blik werpt op de ranglijst van de Serie A moet zoeken naar plaats elf: AC Milan. Waar de rood-zwarte kleuren enkele jaren geleden nog met trots werden uitgedragen, is de Italiaanse topclub inmiddels verflauwd tot een grijze middenmoter. FCUpdate.nl laat haar licht schijnen op de misère van de club uit de modestad.

Huilen met de pet op

Zo rijk als de historie van AC Milan is, zo armoedig zijn de prestaties van de club op dit moment. De gouden clubgeschiedenis wordt meer gekoesterd dan ooit tevoren, maar lijkt ook langer geleden te zijn dan ooit. Al een paar jaar zijn de Rossoneri aan het dolen en er is nog niet bepaald uitzicht op betere tijden. In 2003 en 2007 werd de Champions League nog gewonnen, dit seizoen kan men alleen maar dromen van deelname aan het miljoenenbal. Door een achtste plaats in het vorige seizoen speelt Milan deze jaargang zelfs geen Europees voetbal, iets wat meer dan vijftien jaar geleden voor het laatst voorkwam. En met de huidige staat van dienst wordt het een hels karwei om dit voor het volgende seizoen wél te bewerkstelligen.

B-garnituur, afdankertjes en wildebrassen

Hoe komt het toch dat Milan zo afgegleden is? De beschuldigende vinger werd eerst veelal gewezen naar de onervarenheid bij de coaches. Clarence Seedorf kan erover meepraten en diens opvolger Inzaghi inmiddels ook. Onder Pippo gaat het zelfs nóg slechter dan onder de Nederlander. De twee zakten tijdens hun eerste trainersklus weg in het moeras van Milaan en hoewel een ervaren coach wel geschikter lijkt te zijn, liggen de problemen veel dieper dan de man die voor de groep staat. Na het vertrek van technisch directeur Ariedo Braida - het technische brein achter het succes, deze week aangesteld door FC Barcelona - en de beladen komst van directrice Barbara Berlusconi (de dochter van) is de club een zinkend schip. President Silvio Berlusconi lijkt niet meer te (kunnen) investeren en vice-preses Adriano Galliani kan de selectie totaal niet meer op orde krijgen. Wellicht mist hij de kennis, het netwerk en het technisch inzicht van Braida. De spelersgroep raakt steeds meer in disbalans en hunkert naar kwaliteitsinjecties. Deze week zijn verdediger Salvatore Bocchetti en spits Mattia Destro aangetrokken, maar deze twee spelers zullen de structurele problemen niet kunnen oplossen, al lijkt vooral Destro een prima aanwinst.

Supportersprotest

Carlo Ancelotti Silvio Berlusconi

Carlo Ancelotti Silvio Berlusconi

Milan wordt steeds meer een worstelende vereniging zonder al te veel toekomstperspectief. De waarde van Milan keldert vrolijk verder, misschien is het wel tijd om de club te verkopen. Of een deel van de club, waar al wel eens geluiden over te horen zijn geweest. De directie heeft de club veel mooie dingen gegeven, maar de laatste jaren zijn de middelen niet meer toereikend en is de visie verdwenen. Misschien zien ze het door het supportersprotest in, maar die kans is vrij klein. Inzaghi zal binnenkort wel de laan worden uitgestuurd, net als zijn voorgangers Seedorf en Massimiliano Allegri. Dat zal zo doorgaan, tot er structureel iets verandert.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen