FC Barcelona op schot en grijpt macht in La Liga

8 maart 2015, 14:06   Bijgewerkt: 8 maart 2015, 15:48

FC Barcelona heeft op overtuigende wijze de koppositie in La Liga gegrepen. De Catalaanse topclub haalde zondag in het eigen Camp Nou uit tegen Rayo Vallecano (6-1) en stootte daarmee Real Madrid van de troon. De hoofdstedelingen kwamen zaterdag voor de tweede week op rij niet tot winst, bij Athletic de Bilbao werd met 1-0 verloren.

Vanwege de commerciële belangen moest FC Barcelona al om 12.00 uur beginnen aan de ontmoeting met Rayo Vallecano. Maar de spelers van coach Luis Enrique bleken geen problemen te hebben met het vroege tijdstip. Al binnen vijf minuten werd het door toedoen van Luis Suarez 1-0. De Uruguayaanse oud-Ajacied punterde de bal in de korte hoek, nadat hij op het juiste moment was bediend door Xavi.

Voor de doelwissel kreeg FC Barcelona goede mogelijkheden om de voorsprong verder uit te bouwen. Zo had Pedro een vrije doortocht richting een leeg doel, maar de voorzet van Suarez miste de juiste snelheid, waardoor een Vallecano-verdediger het leder kon onderscheppen. Na ruim een half uur probeerde Lionel Messi op aangeven van Suarez te scoren met een fraaie lob, maar zijn poging miste de juiste richting.

In de tweede helft maakte FC Barcelona er alsnog een doelpuntenfestijn van. Vier minuten na de doelwissel tikte Gerard Pique de 2-0 binnen na een corner, nadat een kopbal van Jordi Alba de paal had geraakt. Zes minuten later verdiende Suarez een strafschop en moest Vallecano bovendien verder met tien man omdat Tito zijn tweede gele kaart kreeg voor de overtreding op de Zuid-Amerikaan.

Messi is de laatste tijd niet echt in vorm wat strafschoppen betreft en zijn mindere reeks leek een vervolg te krijgen tegen Vallecano. De Argentijn zag keeper Cristian Álvarez redden, maar kreeg een herkansing, vermoedelijk omdat zijn landgenoot in het doel te vroeg bewoog. In tweede instantie had Messi wel succes. Met twee doelpunten en dus een voltooiing van de hattrick voerde Messi eigenhandig de score op tot 5-0, waardoor hij nu dertig keer heeft gescoord in dit La Liga-seizoen, even vaak als Cristiano Ronaldo.

Bueno mocht in de 81ste minuut vanaf elf meter de eer redden voor Vallecano (5-1). De penalty werd toegekend na een overtreding van Dani Alves en dat moest de Braziliaan bekopen met een directe rode kaart, waardoor het weer tien tegen tien werd. Met een assist van Messi bepaalde Suarez in de eerste minuut van de extra tijd de eindscore op 6-1.

De nieuwe koploper FC Barcelona heeft nu 62 punten, één meer dan nummer twee Real Madrid.