Achahbar kopt Feyenoord in extremis naar winst in Dordrecht

15 maart 2015, 18:48   Bijgewerkt: 15 maart 2015, 20:20

Feyenoord is vanmiddag (zondag) ternauwernood ontsnapt aan puntenverlies in Dordrecht. Op bezoek bij de hekkensluiter stond het lang 1-1, maar invaller Anass Achahbar kopte de bezoekers in de blessuretijd naar de drie punten. Kort daarna leek Dordrecht-doelman Filip Kurto uit een hoekschop nog voor de sensationele 2-2 te zorgen, maar Kenneth Vermeer ranselde de bal met een geweldige redding uit de kruising.

FC Dordrecht wist wat het te doen stond tegen Feyenoord. De hekkensluiter had concurrenten NAC Breda en Heracles Almelo zien winnen dit weekend en moest daardoor zelf eigenlijk ook winnen om niet verder achterop te raken in de strijd tegen lijfsbehoud. De ploeg van Jan Everse, de nieuwe coach van De Schapenkoppen, begon ook vol enthousiasme aan de wedstrijd. Dat gold niet voor Feyenoord, dat een tamme indruk maakte.

Everse was voorafgaand aan het duel met Feyenoord duidelijk over de speelwijze van zijn ploeg. "Je kunt met tien man voor de pot gaan hangen of voetballen, wij kiezen voor het laatste", zei hij. Van dat plan was wel wat terug te zien in de eerste helft, al lijkt het Dordrecht simpelweg aan kwaliteit te ontbreken om de tegenstander echt de wil op te leggen. De ploeg kreeg via Mart Lieder en Giovanni Korte nog wel twee grote kansen, maar beide aanvallers hadden het vizier niet op scherp staan. De poging van Lieder vloog voorlangs, de inzet van Korte werd gekeerd door Kenneth Vermeer. De keeper hield een laag schot met de voet uitstekend uit het doel.

Na de gelijkmaker ontspon zich een enerverende slotfase, en dat terwijl het daarvoor vrij tam was geweest allemaal. Beide teams gingen op jacht naar de winnende treffer. Feyenoord kreeg daarin de beste mogelijkheden. Zo werd een slappe poging van Te Vrede van de lijn gehaald en hielp Karim El Ahmadi vakkundig een kans om zeep. Hij ging alleen af op doelman Kurto en had moeten schieten, maar besloot de bal af te leggen en gaf Dordrecht daarmee de kans om in te grijpen. Ook invaller Achahbar kreeg een goede kans, maar hij kopte uit een hoekschop voorlangs.

De gemiste kansen leken Feyenoord de das om te doen, totdat Achahbar in blessuretijd alsnog scoorde. De vervanger van Te Vrede kopte van dichtbij prima raak uit een voorzet van Miquel Nelom. Dordrecht stond net als bij de eerste tegengoal niet goed te verdedigen. De treffer van Achahbar volstond voor de zege van Feyenoord, al ging het daarna nog bijna mis. Bij een hoekschop van Dordrecht ging keeper Kurto mee naar voren. Hij kreeg de bal op het hoofd en stuurde de bal naar de verre kruising, maar Vermeer stelde met een geweldige redding de punten veilig voor Feyenoord.