El Kabir en Drenthe trefzeker, Besiktas leider in Turkije

15 maart 2015, 21:12

Voormalig NEC-speler Moestafa El Kabir heeft van zich doen spreken in de Turkse Super Lig. De 26-jarige in Nederland opgegroeide aanvaller, tegenwoordig actief bij Genclerbirligi, deed zondag met een laat doelpunt Fenerbahçe hoogstpersoonlijk de das om: 2-1.

El Kabir debuteerde in 2008 bij NEC in het profvoetbal, maar verdween eind 2009 van de radar. In de afgelopen jaren was de aanvaller actief voor Mjällby (Zwe), Cagliari (Ita), Häcken (Zwe) en het Arabische Al Ahli, alvorens hij afgelopen maand neerstreek bij Genclerbirligi. Scoren deed El Kabir nog niet in Turkse dienst, maar tegen Fenerbahçe kwam daar verandering in.

Met een kopbal in de 87ste minuut uit een lastige hoek bepaalde El Kabir de eindstand op 2-1 in het voordeel van Genclerbirligi in de thuiswedstrijd tegen Fenerbahçe. Radoslav Petrovic had de equipe uit Ankara in de 36ste minuut ook al aan de leiding gebracht, maar die schade kwam Fenerbahçe nog deels te boven door een treffer van Mehmet Topal in de 72ste minuut. Bij Fenerbahçe had Dirk Kuyt, vorige week de matchwinner in de klassieker tegen Galatasaray, een basisplek.

Eerder op de avond greep Besiktas de macht in Turkije, door met 5-1 te winnen van laagvlieger Kayseri Erciyesspor. Het enige tegendoelpunt werd gemaakt door Royston Drenthe. De Nederlander joeg vlak na rust uit een vrije trap op fraaie wijze de 3-1 tegen de touwen.

Besiktas gaat met 54 punten aan kop in Turkije. Galatasaray, dat zaterdag tegen Istanbul BB een 2-0 voorsprong uit handen gaf (2-2), staat met twee punten minder op de tweede plek. Met vijftig punten bezet Fenerbahçe de derde positie in de Super Lig.