Groep H: Kroatië vernedert Noren, Bulgarije-Italië gelijk

28 maart 2015, 21:35   Bijgewerkt: 28 maart 2015, 22:57

Tot vanavond was het verschil tussen Kroatië en Noorwegen in groep H van de kwalificatiefase voor het EK 2016 slechts één punt in Kroatisch voordeel, maar het Balkanland heeft voor eigen publiek in Zagreb laten zien hoe de verhoudingen met de Scandinaviërs daadwerkelijk liggen. Het elftal van trainer Niko Kovac zegevierde zaterdag met maar liefst 5-1.

Marcelo Brozovic, Ivan Perisic, Ivica Olic, Gordon Schildenfeld en voormalig SC Heerenveen-speler Danijel Pranjic maakten de doelpunten voor Kroatië tegen Noorwegen. Alexander Tettey redde tussendoor de eer voor de bezoekers. Kroatië speelde het laatste kwartier met tien man, nadat Vedran Corluka zijn tweede gele kaart had geïncasseerd. AZ-speler Markus Henriksen bleef op de bank bij de Noren, bij wie Martin Ödegaard wel een basisplaats had. Met een leeftijd van 16 jaar en 101 dagen is de jeugdspeler van Real Madrid nu de jongste basisspeler ooit in een kwalificatieduel voor een EK. Hij was al de jongste invaller in de EK-voorronde, vorig najaar gevestigd tegen Bulgarije. Ödegaard was destijds 15 jaar en 300 dagen.

Kroatië gaat met dertien punten uit vijf wedstrijden aan kop in groep H. Het heeft nu een voorsprong van twee punten op Italië, dat in Sofia niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel tegen Bulgarije. Door een eigen goal van Yordan Minev kwamen de Italianen al binnen vier minuten op 0-1, maar nog geen kwartier later stond het al weer 2-1 voor Bulgarije. Ivelin Popov herstelde in de elfde minuut het evenwicht met een schot van buiten het strafschopgebied, buiten het bereik van doelman Salvatore Sirigu, die keepte omdat Gianluigi Buffon ziek was. Iliyan Mitsanski kopte zes minuten later de 2-1 binnen. Debutant Eder sleepte met een doelpunt in de 84ste minuut toch nog een punt uit het vuur voor La Squadra Azzurra. De speler van Sampdoria, geboren in Brazilië, draaide knap weg bij zijn tegenstander en schoot vervolgens fraai de 2-2 binnen.

Noorwegen staat derde met negen punten, Bulgarije volgt met vijf punten op de vierde plek. Azerbeidzjan pakte zijn eerste punten en droeg daarmee de rode lantaarn over aan Malta, door dat land thuis met 2-0 te verslaan. Cavid Hüseynov en Dimitrij Nazarov namen de doelpunten voor hun rekening.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen