AZ weet weer wat winnen is na zege op ADO

18 april 2015, 20:34   Bijgewerkt: 19 april 2015, 00:24

AZ heeft in eigen huis de nare smaak van de ruime nederlagen tegen Feyenoord en sc Heerenveen weggespoeld met een overwinning op ADO Den Haag. De Alkmaarders rekenden met 3-1 af met de Hagenaren. De doelpunten voor AZ werden gemaakt door Nemanja Gudelj (twee keer) en Derrick Luckassen., voor ADO scoorde Wilson Eduardo.

AZ verloor vier van de laatste vijf wedstrijden en kende de afgelopen periode vooral defensieve problemen. In die laatste vijf duels moesten de Alkmaarders liefst negentien doelpunten slikken. Een verzachtende omstandigheid was misschien dat Wesley Hoedt de afgelopen weken met een blessure aan de kant stond. De centrumverdediger was weer fit voor het duel tegen ADO, maar trainer John van den Brom durfde het nog niet aan om Hoedt te laten starten.

Ondanks de mindere periode was AZ voor de wedstrijd tegen ADO al praktisch zeker van play-offs voor Europees voetbal. En ook ADO had weinig om voor te spelen, de Hagenaren zijn nagenoeg veilig in de strijd tegen degradatie. Wellicht dat het gebrek aan noodzaak er voor zorgde dat de wedstrijd moeilijk op gang kwam.

Die stand stond, ondanks een steeds aanvallender spelend AZ, ook bij rust op het scorebord. Na rust lag de wedstrijd volledig open. AZ verzuimde om de marge te vergroten en daar profiteerde ADO van via Wilson Eduardo. De Portugees verzilverde een van de spaarzame kansen van ADO en zette zijn ploeg daarmee, ietwat tegen de verhouding in, op 1-1.

Door deze overwinning staat AZ voor even vierde. Het wipt over Vitesse heen dat later op de avond (zaterdag) nog in actie komt tegen FC Dordrecht. ADO blijft twaalfde staan en kan nog voorbij worden gestreefd door FC Utrecht, maar nacompetitie lijkt ver weg voor de ploeg van Henk Fraser.