FC Groningen boekt historische zege in bekerfinale

Ger
3 mei 2015, 20:02   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Groningen kan de prijzenkast eindelijk van de eerste belangrijke trofee voorzien. De club uit de Martinistad verzekerde zich van de nationale beker door PEC Zwolle in de finale met 2-0 te verslaan. Albert Rusnák haalde in de bomvolle Rotterdamse Kuip in de tweede helft in beide gevallen de trekker over.

Met het bekersucces heeft FC Groningen de langverwachte eerste hoofdprijs te pakken. De noorderlingen hadden één keer eerder de kans om de KNVB Beker te winnen. In 1989 ging de eindstrijd tegen PSV echter met 4-1 verloren. PEC Zwolle smaakte vorig seizoen juist voor het eerst het zoet van de eindzege. De ploeg van succescoach Ron Jans klopte toen in een spectaculaire wedstrijd Ajax met 5-1.

FC Groningen, met 22 doelpunten het meest trefzekere team in deze editie van het bekertoernooi, begon furieus aan de eindstrijd. Michael de Leeuw leek al in de eerste minuut de score te openen, maar de inzet van de clubtopscorer werd door Joost Broerse op de doellijn onschadelijk gemaakt. Uit de daaropvolgende hoekschop ging de bal na een scrimmage net naast het doel. In de boeiende openingsfase was ook Zwolle af en toe dreigend. Pogingen van Broerse, Jody Lukoki en Bart van Hintum kwamen evenwel niet goed uit de verf.

De ploeg van trainer Erwin van de Looi dwong na de hervatting wel de eerste grote kans af. Evenals in de eerste helft deed De Leeuw ook nu snel van zich spreken. Het diagonale schot van de Brabander kon ternauwernood door Warner Hahn worden gestopt. Vervolgens brak een sterke fase aan van Zwolle, dat tevergeefs om een penalty schreeuwde nadat Jesper Drost ten val kwam na een duel met Eric Botteghin. Daarna probeerde Ryan Thomas van afstand het net te vinden, maar Sergio Padt voorkwam met een moeizame redding de 1-0.

Zwolle wist er ondanks enkele aanvallende wissels geen serieus slotoffensief uit te gooien, waardoor FC Groningen de eerste prijs in de clubhistorie kon bejubelen. Bovendien zijn de noorderlingen gegarandeerd van 2,4 miljoen euro voor zes duels in de Europa League. De bekerwinnaar plaatst zich dit jaar namelijk direct voor de groepsfase van het toernooi.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen