Jupiler League: wat staat er nog op het spel?

8 mei 2015, 10:19   Bijgewerkt: 8 mei 2015, 13:20

De Jupiler League is vanavond (vrijdag) toe aan zijn laatste speelronde van het seizoen. De kampioen staat al een tijdje vast, NEC stak deze jaargang met kop en schouders boven de rest uit. Op de 38ste speeldag draait het vooral om de tickets voor de play-offs om promotie. Een overzicht.

Acht teams uit de Jupiler League nemen deel aan de play-offs. Vier daarvan, de nummers twee tot en met vijf van de ranglijst, mogen de eerste ronde overslaan. FC Eindhoven is al zeker van plek twee, Roda JC gaat als derde eindigen. FC Emmen staat vierde en kan ook niet meer buiten de eerste vijf vallen, maar de strijd om plek vijf ligt nog wel open. Op die plek staat nu FC Volendam, het heeft twee punten meer dan De Graafschap. Als FC Volendam de uitwedstrijd tegen Jong PSV wint, is het dus zeker van een plek bij de eerste vijf. Morst FC Volendam punten, dan kan De Graafschap profiteren. Omdat het doelsaldo van de Superboeren beter is, kan De Graafschap plek vijf overnemen als het zelf wint van Sparta en FC Volendam gelijkspeelt bij Jong PSV.

Winnen bij Sparta zal echter niet eenvoudig worden, want de Rotterdammers hebben de punten zelf keihard nodig. Omdat periodekampioenen FC Oss en Almere City FC zeker zijn van deelname aan de play-offs, zijn er namelijk nog maar twee tickets voor de eerste ronde van deze nacompetitie over. Eén daarvan gaat naar FC Volendam of De Graafschap, Sparta en VVV Venlo strijden om het laatste startbewijs. Beide teams staan gelijk, waarbij Sparta het betere doelsaldo heeft. Wint Sparta van De Graafschap, dan heeft de ploeg van coach Alex Pastoor de buit binnen. Lukt dat niet, dan kan VVV profiteren. De Limburgers spelen thuis tegen NEC. Simpel gezegd is de situatie als volgt: VVV Venlo moet ervoor zorgen dat het meer punten pakt dan Sparta.

Overigens staan Sparta en VVV drie punten achter De Graafschap. In theorie kunnen beide teams de Doetinchemmers dus achterhalen, maar het verschil in doelsaldo tussen VVV en De Graafschap is dusdanig groot dat dit niet gaat gebeuren. De Graafschap staat op een doelsaldo van plus 24, VVV heeft plus drie.

De situatie per club

- FC Volendam stelt vijfde plek veilig, als het evenveel punten pakt als De Graafschap.

- De Graafschap kan de belangrijke vijfde plaats op de ranglijst alleen overnemen als het zelf wint van Sparta en concurrent FC Volendam punten morst in de uitwedstrijd tegen Jong PSV.

- Sparta is zeker van deelname aan de play-offs als het wint van De Graafschap

- VVV Venlo haalt de play-offs, ten koste van Sparta, als het vanavond meer punten pakt dan de ploeg uit Rotterdam. De Limburgers spelen in eigen stadion tegen kampioen NEC.

Al zeker van de play-offs zijn FC Eindhoven, Roda JC, FC Emmen, FC Oss en Almere City FC.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen