Jahanbakhsh was de beste: "Voor heel Iran is dit mooi"

13 mei 2015 – Vader Jahanbakhsh legde de uitreiking, vanaf ongeveer de twaalfde rij van de zaal, vast met zijn smartphone. Hij hield het toestel hoog boven zijn hoofd en keek soms even trots om zich heen. Moeder Jahanbakhsh, zittend naast haar man, klap zachtjes in haar handen gaf zoon Alireza toen hij met een Gouden Stier in zijn handen terugkeerde naar zijn stoel met betraande ogen een dikke knuffel.

Jahanbakhsh was de beste: "Voor heel Iran is dit mooi"

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

In het Kasteel, het stadion van Sparta, werd Alireza Jahanbakhsh verkozen tot beste speler van de Jupiler League. Volkomen terecht, daar waren alle aanwezigen het wel over eens. De international van Iran, vorig jaar al actief op het WK in Brazilië, is bij NEC uitgegroeid tot een fenomeen. Hij leidde de club naar de titel en alle aanvoerders en trainers van de clubs uit de Jupiler League verkozen hem, de Iraniër, dus tot beste speler van de competitie. Dat maakte niet alleen Jahanbakhsh zelf trots, maar ook zijn beide ouders. Het was bijna vertederend om te zien hoe de vader en moeder van de voetballer na afloop van de uitreiking, die uiteraard in het Nederlands was en vermoedelijk dus compleet langs ze heen ging, glommen van trots.

"Of ze speciaal hiervoor overgekomen waren uit Iran? Dat niet, ze waren er al een paar weken. Maar het is geweldig dat ze hierbij konden zijn", zegt Jahanbakhsh, met Gouden Stier in zijn hand, tegen FCUpdate.nl. De vader en moeder van de speler waren niet de enige gasten van Jahanbakhsh uit Iran bij de Gouden Stier-uitreiking. "Mijn manager was er ook, met zijn familie. Heel bijzonder."

Voor Jahanbakhsh vormt de uitverkiezing tot beste speler van de Jupiler League het ultieme bewijs dat hij tot dusver de juiste keuzes gemaakt heeft. Eerst door het avontuur aan te gaan en vanuit Iran bij NEC te tekenen, daarna door de club uit Nijmegen ondanks de degradatie én belangstelling van andere clubs trouw te blijven. De overstap naar Nederland was best even lastig, geeft hij toe. "Ik ben er trots op dat ik de stap gemaakt heb, want het was het beste voor mij en mijn carrière. Maar er waren best wat problemen: de cultuur, het weer, de communicatie." Plotseling gooit de aanvaller, die uitstekend Engels spreekt, er twee Nederlandse woorden uit. "Ander land", lacht hij. Alles is kortom anders in Nederland, vergeleken met Iran. "Maar ik wilde mijn ambitie volgen."

Ondanks de degradatie met NEC werd Jahanbakhsh in de zomer van 2014 opgeroepen voor het wereldkampioenschap. Diverse clubs wilden hem overnemen, ook uit de Eredivisie, maar de Iraniër bleef in Nijmegen. "Toen ik terugkwam uit Brazilië, heb ik met de clubleiding besloten om te blijven. Omdat het voor NEC heel belangrijk was om kampioen te worden." Dat dit gelukt is, maakt hem bijzonder trots. "Ik ben heel blij dat ik gebleven ben. Het is geweldig, wat er gebeurd is. Ook in Iran is veel aandacht voor mijn prestaties. Dit is mooi voor het hele land", zegt hij trots.

In de Jupiler League werd Jahanbakhsh dit seizoen regelmatig vergeleken met Keisuke Honda, een andere speler uit een ver oord die Nederland betoverde. De Japanner groeide bij VVV Venlo uit tot een sensatie. "Honda won deze prijs ook, ja", verwijst Jahanbakhsh naar zijn Gouden Stier. "Hij kwam ook op jonge leeftijd naar Nederland en speelde in de Jupiler League. Nu zit hij bij AC Milan, ja. Of ik daar ook van droom? Natuurlijk. Ik heb ook de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen. Maar we doen alles stap voor stap."


Door: Roland Mather

Eredivisie

gerelateerd