De Graafschap door na bizar slot en verlenging

15 mei 2015, 23:20

Eenvoudig ging het niet, maar De Graafschap heeft de volgende ronde van de play-offs bereikt. Op de eigen Vijverberg had de ploeg van coach Jan Vreman een verlenging nodig tegen Almere City FC, de winnaar van de tweede periode. Daarin bleek een vroeg doelpunt beslissend: 2-1.

De heenwedstrijd tussen De Graafschap en Almere City, eerder deze week in Flevoland, was in 1-1 geëindigd. Karim Tarfi opende de score voor De Graafschap, na de pauze bracht Vincent Janssen de thuisploeg op gelijke hoogte. Door dat resultaat had de ploeg uit Doetinchem de touwtjes in handen, het wist dat het in de return aan een doelpuntloos gelijkspel voldoende had om verder te gaan.

Een doelpuntloos gelijkspel leek het ook te gaan worden, na 88 minuten was de stand nog 0-0. Een bizarre slotfase van de verder weinig enerverende partij zette de Vijverberg echter in vuur en vlam. Jerry van Ewijk opende in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de score en leek De Graafschap zo naar de volgende ronde te schieten, maar twee minuten later schoot Soufyan Ahannach de bezoekers langszij. Daarmee was de koek nog niet op, want Enzio Boldewijn leek Almere City in de laatste minuut van de blessuretijd zelfs de winst te bezorgen. Zijn goal werd, tot opluchting van de hele Vijverberg, echter afgekeurd wegens buitenspel. Een omstreden beslissing, want Boldewijn leek op gelijke hoogte te staan met de laatste verdediger.

Omdat de treffer van Boldewijn afgekeurd werd, moest er verlengd worden. Daarin bracht een onfortuinlijk eigen doelpunt van Almere-speler Cees Toet de thuisploeg op 2-1, een score die in het restant van de verlenging op het scorebord bleef staan. Hierdoor is De Graafschap door en kan Almere promotie vergeten.

In de volgende ronde van de play-offs speelt De Graafschap tegen de nummer zeventien van de Eredivisie. Dat is hoogstwaarschijnlijk Go Ahead Eagles, al kan ook NAC Breda nog als zeventiende eindigen.