Over de grens: wat opviel in het buitenland

18 mei 2015, 17:05

Voor de zevende keer sinds 2005 is FC Barcelona de beste van Spanje. De ploeg zette zaterdag de eerste kroon op een uitstekend seizoen door op bezoek bij titelhouder Atlético Madrid de titel in de Primera Division veilig te stellen. FCUpdate.nl pikt enkele opvallende zaken van het voetbalweekend in het buitenland eruit, met natuurlijk aandacht voor het succes voor Barça. Maar ook een bijzondere doelpuntenmaker in Italië, het einde van een tijdperk in Liverpool en een wel heel merkwaardig incident in Turkije.

Ultieme revanche van FC Barcelona

{image[302010][right-half][]}Een jaar geleden werd FC Barcelona in Spanje op pijnlijke wijze gekleineerd. Aartsrivaal Real Madrid won de Champions League, terwijl Atlético Madrid uitgerekend in Camp Nou de landstitel veiligstelde. Destijds was een 1-1 gelijkspel voor Atlético genoeg om, in Barcelona, de champagne te kunnen ontkurken. Dat was even slikken voor Barça, maar de sportieve revanche is prachtig. Afgelopen weekend waren de rollen omgedraaid, op bezoek bij titelhouder Atlético kroonde de ploeg van coach Luis Enrique zich tot kampioen. Door een doelpunt van Lionel Messi werd het 0-1 en is de eerste prijs van het seizoen binnen voor de Catalanen. Hoofdprijzen twee en drie kunnen de komende weken nog volgen, als het de finales van de Copa del Rey en Champions League speelt.

De laatste keer SG8 op Anfield Road

{image[301963][left-half][]}Op 29 november 1998 maakte ene Steven Gerrard, doorgekomen vanuit de jeugd, zijn debuut in het eerste van Liverpool. Tegen Blackburn Rovers kwam de middenvelder (18) in de slotfase in de ploeg voor Vegard Heggem. Het zou voor Gerrard de eerste van 503 competitieduels in het shirt van Liverpool zijn. Hij bleef de club zijn hele carrière trouw en maakte alle hoogte- en dieptepunten mee. De Champions League werd gewonnen, de UEFA Cup, de FA Cup, de League Cup...alles, op één prijs na. Alleen de landstitel, die Liverpool vorig seizoen op dramatische wijze ontglipte, ontbreekt op zijn palmares.

{image[301971][right-half][]}Het zal een klein smetje zijn op zijn carrière, maar de naam van Gerrard zal tot in lengte van jaren met respect en waardering worden uitgesproken op Anfield Road en ver daarbuiten. De middenvelder speelde zaterdag tegen Crystal Palace zijn laatste wedstrijd voor eigen publiek en kreeg een staande ovatie. "Mijn hoogtepunt als speler van Liverpool? Het is moeilijk om er één uit te pikken, maar als ik moet kiezen, dan is dat mijn eerste wedstrijd hier. Het is een moment dat ik nooit meer zal vergeten. De eerste keer dat je voor Liverpool mag spelen, is een droom die uitkomt. Alles daarna is bonus", sprak hij na afloop. Liverpool gaat Gerrard missen en dat zal wederzijds zijn.

Berardi evenaart ongeëvenaarde prestatie

{image[301979][left-half][]}12 januari 2014 was een dag die Domenico Berardi, een twintigjarige jongen uit Cariati, nooit zal vergeten. Met zijn club Sassuolo won hij met 4-3 van voetbalgrootmacht AC Milan en de Italiaanse jeugdinternational nam het hele kwartet treffers voor zijn rekening. Een ongeëvenaarde prestatie zou je denken. Nou, het tegendeel is waar. Het veelbelovende talent wist zondag gewoon nog een keer voor een sensatie te zorgen tegen Milan. Met een hattrick bezorgde hij het bescheiden Sassuolo een 3-2 overwinning op de gevallen topclub. Oké, dit keer maakte hij er geen vier, maar het is wel zeer bijzonder. Berardi maakte er weer een show van en zorgde bovendien voor iets unieks. Op twintigjarige leeftijd is hij al de enige speler in de voetbalhistorie die erin geslaagd is om tot twee keer toe een hattrick te maken tegen Milan. We nemen ons petje af voor de huurling van Juventus.

Ingetrokken handje ruikt naar matchfixing

{image[301897][right-half][]}Wesley Sneijder maakte afgelopen weekend het winnende doelpunt voor Galatasaray tegen Genclerbirligi (1-0). Het leek gewoon een prima treffer te zijn van de Nederlander, maar de goal heeft voor veel discussie gezorgd in Turkije. Bij het bekijken van de beelden valt er namelijk iets geks op, iets waardoor je jezelf als voetballiefhebber toch even achter de oren krabt. Ferhat Kaplan, de doelman van de tegenstander, leek zijn hand bij de treffer van onze landgenoot in te trekken. Er wordt door veel mensen een link met matchfixing gelegd. Moestafa El Kabir, oud-speler van NEC en momenteel spelend voor Genclerbirligi, reageerde via Twitter op het opmerkelijke doelpunt en neemt het op voor zijn keeper. "Voor de duidelijkheid: ik vertrouw mijn teamgenoten voor 1000 procent", zei El Kabir. Toch blijft het dubieus dat de keeper zich niet volledig lijkt te strekken. Misschien gaf hij zich al gewonnen of zien we gewoon spoken, maar het ziet er vreemd uit.

De beelden:

Door: Roland Mather en Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen