Kritiek op Michels Award: "Discussie hoort bij Nederland"

21 mei 2015, 08:22

De uitreiking van de Rinus Michels Award, de prijs voor beide trainer van het seizoen, leidde dit jaar tot veel discussie. Onder meer Fred Rutten was ondanks zijn belabberde prestaties met Feyenoord genomineerd, terwijl Jurgen Streppel niet op de shortlist van vijf kandidaten stond. En dat terwijl hij erin slaagde om Willem II, met beperkte middelen, naar de negende plaats in de Eredivisie te leiden. Ook Marinus Dijkhuizen was niet genomineerd, hij leverde een wereldprestatie door Excelsior op het hoogste niveau te houden.

Niet alleen met de genomineerden, ook met de winnaar was niet iedereen het eens. Phillip Cocu won, terwijl veel mensen meenden dat Ron Jans meer recht had op de prijs. Hij zorgde voor een unieke prestatie door met PEC Zwolle de Johan Cruijff Schaal te winnen, bekerfinale te halen en zesde te worden in de Eredivisie.

Gerard Marsman, voorzitter van belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, legt in Voetbal International uit hoe de nominaties tot stand gekomen zijn: "We hebben een vakjury met personen uit verschillende organen, die moeten op een zeker moment toch bij elkaar komen voor een nominatie. Afgesproken is drie tot vijf trainers te nomineren, maar dat zouden er volgend jaar misschien ook wel wat meer kunnen zijn. Discussie hoort bij Nederland, iedereen heeft zijn voorkeur. Er is natuurlijk wel gesproken die mensen aanspreekt."

Op basis van de winnaars van de afgelopen jaren, kan worden geconcludeerd dat alleen trainers van topclubs de prijs kunnen winnen. Zeker dit jaar had de keuze voor Jans toch meer voor de hand gelegen. "Maar daar kunnen wij niks aan doen", stelt Marsman. "Het zijn de collega's van Ron die uiteindelijk stemmen. De uitslag lag trouwens niet extreem ver uit elkaar. Het is niet zo dat Phillip alle stemmen kreeg en anderen geen."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen