Prachtige anekdote over Xavi: "Luister, er wordt niet gewipt"

5 juni 2015, 08:05

De Champions League-finale tegen Juventus wordt de laatste wedstrijd van Xavi voor FC Barcelona. De spelmaker debuteerde in 1998, onder Louis van Gaal, in het eerste elftal en speelde sindsdien nooit voor een andere club. In zijn debuutjaar ontfermde Gerard van der Lem, destijds assistent van Van Gaal, zich over de kleine middenvelder. In AD Sportwereld vertelt de coach een prachtige anekdote over die tijd.

"Die jongen had het zo zwaar", weet Van der Lem nog. "Fysiek natuurlijk nog niet zo sterk. 'Hoe vindt u dat ik gespeeld heb?', vroeg hij wel eens na een wedstrijd. 'Hoe vind je het zelf?', zei ik dan. 'Best goed, ik heb geen bal verloren', antwoordde hij dan. Dat was zo inderdaad. 'Maar je hebt ook geen één pass met risico gespeeld, alles was breed', zei ik toen. Ga op de trainingen en in wedstrijden nou eens proberen eerst diep te kijken."

Na dat eerste seizoen vroeg Van der Lem aan Xavi of hij nog op vakantie ging. "Hij vertelde dat hij nog geen contract had bij FC Barcelona, dat ze het niet breed hadden thuis en zijn ouders geen geld hadden. 'Hou je van Sitges?' vroeg ik. Dat was voor jongeren the place to be. Ik had daar een appartement, en zou die zomer toch terug gaan naar Nederland. 'Wil je daar twee weken in?' Ik zag zijn oogjes glimmen. 'Mag ik dan mijn broer meenemen?' vroeg hij. Dat mocht, maar ik wilde wel goede afspraken maken. Ik zei: de conciërge beneden houdt je in de gaten. Je laat het achter hoe je het aantrof en je blijft weg uit de slaapkamers van mijn dochter en van mij, want mijn vrouw weet dit niet. En luister, er wordt niet gewipt. Dat doe je maar lekker op het strand. Nou, ik heb begrepen dat bij een wereldtijd heeft gehad. Hij was daarna niet meer bij me weg te slaan. En nu kan hij dat hele appartementencomplex kopen als hij wil. Maar hij is het nooit vergeten", aldus de oud-coach.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen