Oranje redt zichzelf pas laat van blamage in Letland

12 juni 2015, 22:45

Het Nederlands elftal heeft, na een zeer moeizame avond op bezoek bij Letland, uiteindelijk toch aan het langste eind getrokken. In hoofdstad Riga bleef het lange tijd zonder doelpunten, totdat invaller Georginio Wijnaldum de score opende. Luciano Narsingh bepaalde de eindstand op 0-2.Het spel van Oranje was allesbehalve denderend, en de zege op de Letten is ook allesbehalve een teken van herstel bij Oranje.

In de eerste ontmoeting met de Letten beleefde Oranje een eenvoudige avond. Uiteindelijk stond er 6-0 op het scorebord in de Amsterdam ArenA. De grote man die avond was Arjen Robben met twee treffers en zoals gewoonlijk veel dreigende acties. In deze tijd, waarin het Nederlands elftal kwakkelt en keihard punten nodig heeft om het EK van 2016 te bereiken, wordt de vedette van Bayern duidelijk gemist.

Er ontstonden voor de theepauze genoeg mogelijkheden voor Nederland in Riga, onder andere via Luciano Narsingh en aanvoerder Robin van Persie. Aan de zijkanten – vooral op links – lag vaak veel ruimte, waar Jetro Willems dolgraag gebruik van maakte als opkomende linksback. De gevaarlijkste man van het veld was echter Memphis Depay, die erg gretig was en zijn directe tegenstander telkens opzocht. Maar de pogingen van Oranje waren vaak nog te wild: slechts vier van de negentien schoten vlogen op doel. De Letse keeper Andris Vanins stond uitstekend op te letten en hield zijn ploeg een aantal keer goed op de been.

Het thuisland kreeg vertrouwen door de doelpuntloze ruststand, vooral omdat het in de counter een paar keer behoorlijk dreigend was om zelf te scoren. Er lagen mogelijkheden voor Letland om een goed resultaat te behalen tegen Nederland. En als je in de heenwedstrijd kansloos met 6-0 verliest, geeft de natuurlijk flink wat vertrouwen. Het elftal van Guus Hiddink had steeds meer moeite met combineren en aannames. Ballen stuiterden net weg of kwamen niet helemaal aan. Het ontbrak na rust duidelijk aan échte, uitgespeelde aanvallen. Klaas-Jan Huntelaar werd uitstekend bewaakt door het fysiek sterke centrum van Letland en smaakmaker Depay kon zijn gretige eerste helft geen goed vervolg geven.

Het duurde even, maar uiteindelijk was de buit binnen. Een moeizame avond eindigde bijna in een blamage voor het Nederlands elftal. Overtuigend was het niet en er is nog heel veel werk aan de winkel, maar Oranje pakt zeer belangrijke punten. Door de zege van IJsland in eigen huis op Tsjechië, is de afstand met beide landen respectievelijk vijf en drie punten.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen