Roemrucht Parma definitief teruggezet naar amateurs

22 juni 2015, 14:41

Er verdwijnt definitief een grote naam uit het Italiaanse profvoetbal. Maandag is bekend geworden dat niemand de failliete boedel van Parma wil overnemen, waardoor de club terug zal worden gezet naar de amateurs. Anders had het een doorstart in de Serie B kunnen maken.

Parma eindigde vorig jaar als zesde in de Serie A, maar dat bleek achteraf het begin van de ellende. De club uit de regio Emilia-Romagna kwalificeerde zich voor Europees voetbal, maar kreeg geen UEFA-licentie omdat het nog een schuld bij de belastingdienst open had staan. Toenmalig eigenaar Tommaso Ghirardi was hier zo boos om, dat hij de club te koop zette en niets meer met de voetballerij te maken wilde hebben. Vervolgens wisselde Parma twee keer van eigenaar, maar financieel gezien bleef het een rommeltje. In maart van dit jaar werd de club failliet verklaard, maar dankzij een noodfonds van de Serie A kon het seizoen toch afgemaakt worden.

Parma eindigde kansloos onderaan in de Serie A, maar als er een nieuwe eigenaar gevonden zou worden en deze de sportieve schulden voor het einde van deze maand zou aflossen, dan mocht het wel een doorstart maken in de Serie B. Een reeks veilingronden leverde echter geen koper op, waarna het via een onderhandse deal werd geprobeerd, eveneens zonder succes. Zodoende verdwijnt een club die in de jaren negentig tot de Europese subtop behoorde - het won in die periode onder meer twee keer de UEFA Cup - uit het Italiaanse profvoetbal.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen